Първият български еко дизайнер Евгени Петков живее от 10 години в Лондон, а от 5 години работи за моден бранд, който се продава предимно в държави от Близкия Изток. Неговият път към модата и дизайна започва още в ранна детска възраст.

„Баба ми беше шивачка и затова винаги съм имал интерес към дизайна, модата, платовете“, спомня си Евгени. „Аз освен дизайнер съм и по-технически човек и много обичам платовете, техническата кройка и всичко, което идва след първоначалния дизайн.„

Модел: Яна от Ивет Фешън
Снимка: Костадин Кръстев - Коко

От малък започва да се учи да крои. Купува дрехи втора употреба, които разшива и създава нови дизайни от тях. Устойчивото ползване на материали му идват от вътре, не само в работата, но и в начина му начина му на живот. По тази и причина се захваща с еко модата.

Модел: Яна от Ивет Фешън
Снимка: Костадин Кръстев - Коко

„Ние работим по метода на рециклирането“, сподели още той. „Неща, които са направени, ние ги преработваме. Също така работим с метода „Zero Waste” – използваме максимално плата, кройката я опростяваме, възможно по-малко рязане да има в модела, така че да не се хаби плат.“

Модел: Яна от Ивет Фешън
Снимка: Костадин Кръстев - Коко

Първата му изява като екологичен дизайнер е на международния форум „Еco Chic” в Женева през 2010 г. Евгени избира българския фолклор за тема и изработва еко рокля, която е представена от „Мис България 2007“ Юрия Юреевич.

Снимка: bTV

„И роклята, която направихме за „Eco Chic“ в Женева, всъщност беше изработена по много обикновен начин с вълна, която баба ми на село беше произвела – от овчиците до преждата, която използвахме. И беше невероятен форум, защото дотогава България не беше на картата на световната еко мода.„

Снимка: Личен архив

Евгени е изработвал дрехи за български звезди като Теди и Силвия Кацарови, Мария Илиева, Рут Колева. Моделите му достигат дори и в Холивуд.

„На световни ниво мога да спомена Ема Робъртс, която избра една наша блуза да се появи на ивент. Другото което е, е всъщност моята любима актриса Джулия Робъртс. Тя избра една наша рокля, не беше ивент от рода на Грамите или Оскарите, защото стила, за който работя е по-ежедневен. Джулия Робъртс беше най-личното постижение в света на модата.

Снимка: Личен архив

Чрез последната си колекция успява да убеди публиката, че еко модата не е хипи парцали, а модерни дрехи, изработени по устойчив начин. Стилът му и в работата, и в личния живот е изчистен. А вдъхновение черпи от своята страст – пътуванията по света.