"Поклон пред будителите, които са събудили народа от незнанието!" - са част от силните думи, които Богдана Карадочева казва по повод Деня на будитеите в студиото на "Тази неделя". 

В навечерието на светлия празник, певицата и композиторът Стефан Димитров споделят колко голяма е нуждата на съвременното общество от будители, които да бъдат чути. 

"Будителите са велики хора! Ние имаме нужда от будители винаги. Имаме фантастични писатели, поети, художници, актьори, музиканти и лекари. Събуждането е да се научиш, да повярваш в науката и нещата, които са истински" - казва още Богдана Карадочева.

Макар сцената да ги е срещала с много известни личности (Сантана, Стиви Уондър и Марая Кери и др.), най-голямата ценност и щастие за Богдана Карадочева остава семейството

"Моите внуци! На баба сладките! Това е най-голямото ми щастие - категорично!" - възкликва певицата, когато на стената в студиото е споделена снимка със сина и внуците й. 

Снимка: Стопкадър \"Тази събота и неделя\"

И двамата с Богдана се чувстват като част от "златно поколение".

"Спомням си "Златния Орфей" - нещо прекрасно! Всички пеехме на живо. Сигурно е имало конкуренция, но никога не е имало конфликти. Пътувахме, пеехме и това ни беше животът!" - спомня си Богдана Карадочева. 

В спомените на семейството са и големите купони, които са правели в хола на техния дом. Край пианото са се събирали по 50-60 човека. Времето и възрастта обаче ги разделят с някои от приятелите им. 

"Останахме с малко приятели, но от време на време пак се виждаме" - споделя с усмивка Димитров.

С уважение към миналото Богдана си спомня и за времето, в което селфитата и прекалената намеса във външността на жената не са били актуални. 

"Аз съм от друго поколение и това нещо не го разбирам. Мисля, че и те самите в един момент ще кажат, че това е глупост. Целият свят сега е много материален и пластмасов. Но не искам да влизам в позицията на възрастните, които казват, че младите не знаят как да живеят. Да са живи и здрави - те знаят много добре!"

Днес работата им с музиката продължава в малко по-различна посока. Балетната постановка "Сънят на Пилат" е един от последните им реализирани проекти. За него Стефан Димитров споделя, че вълнението е било огромно. 

"Писането на музиката беше доста мъчителен процес, който продължи 4 години. Надявам се да си е струвало. Но оценката не идва просто така - тя идва от времето, от историята".