Роден е с детска церебрална парализа, но тя никога не го ограничава по пътя му. Според „Форбс“ Петър Нефтелимов е от хората под 30 години, които променят бъдещето на България.

Биотехнологът е родом е от Павликени, но още от малък пътува много заради рехабилитациите, които са му необходими. Не може да говори, но това не е пречка за отличната му комуникация със света.

Мотото на Петър е: „Животът си е наш и не трябва да го даваме на друг“. Той е иноватор, журналист и автор на книгата „Успехът в българския ген“.

Младият иноватор работи заедно с Йоана Ушакова по проект за отглеждане на цветя в епруветка. Идеята им е да намалят отрицателното влияние на някои от цветята. Отглеждането на растенията в епруветка може да бъде до два месеца. Цветята са затворени с фолио, което им предоставя необходимите хранителни вещества. Така се спестява вода, хладилни камери за съхранение, транспорт и ресурсът на хората и техните грижи, разказва в „Преди обед“ по bTV.

Цветята в епруветка са подходящи за хора с алергии, както и за лечебни заведения. След като на едно отглеждано по подобен начин цвете му свърши хранителната среда, то може да се пресади в саксия и да продължи живота си.

Петър се среща с Йоанна Колева и вече работят заедно. Тя е председател на фондация "Сошъл Фючър” и съосновател на Jamba. Това е платформа за обучение и специализирана подкрепа при включване в пазара на труда за хора с различни възможности. Самата тя споделя, че често иноваторът е нейна много силна подкрепа.

Петър обича да се заобикаля с хора като него. Книгата му „Успехът в българския ген“ скоро излиза във втори тираж. В нея има събрани 49 истории на хора, които са избрали да действат, въпреки всички негативни знаци около тях.

Петър вярва, че „колкото и да се издигаш в своята сфера трябва да си здраво стъпил на земята; да бъдеш човек сред хората“.