Аня Пенчева не е типичната баба, макар вече да има 3 внуци. 

"Децата ми пораснаха - имат си вече свои деца. Щастлива съм, че съм ги възпитала да бъдат отговорни. Внуците ми са прекрасни - Александър, Борис и Илиян - все мъжка компания." - споделя за настоящото си аплоа в предаването "120 минути" тя. 

Актрисата признава, че иска, когато те пораснат, да бъдат благородни и честни. За нея това означава да могат да благодарят и да се извиняват.

"Искам да научат какво е обор, конюшня и рибарник не от таблета и телефона, а от реалния живот." - категорична е актрисата. Споделя и забавна случка, при която малко дете нарекло мандрата, където били, "гараж за крави".  

Аня Пенчева признава, че обича природата и заедно със съпруга си всеки ден ходят на Витоша. Планината определя като своето място. Искрено се радва на факта, че там среща много хора. За нея това означава, че те не са загубили човешкото в себе си. 

Мечтае внуците й да са мъжкари.

"Мъжествеността не се измерва в сантиметри!" - уточнява тя.  

Макар артистичната й професия да е далеч от политиката, признава, че е получавала предложения за кариера и в тази област.

"Получавала съм предложение да бъда депутат, служебен министър на културата, културно аташе в чужбина и вицепрезидент. Толкова смешно е артистка да се кълне във вярност на партията!" - през смях разказва звездата от "Тайфуни с нежни имена".

Благодарна е на всички зрители, които посещават представленията, макар да признава, че заради маските, често вижда само очите им. Нарича тези очи "уплашени, търсещи и благодарни".   

Аня Пенчева приема пандемията от коронавирус като повод хората да се концентрират върху простичките неща, "независимо къде живееш, млад ли си, стар ли си, беден ли си, богат ли си". 

"Когато нещо ти разпръсне живота, си даваш сметка, че най-важното е да си здрав и да има с кого да се смееш. Когато човек е болен, мечтае само да оздравее. Когато е здрав - има и други мечти." - споделя актрисата в "120 минути".

Последният път, когато е плакала, било на концерт на Лили Иванова. Актрисата е изключително респектирана от таланта на българската прима. След като публиката я посрещнала с аплодисменти и всички се настанили в очакване на концерта, актрисата се почувствала неудобно.

"Имах чувството, че ще е страшно невъзпитано, ако седна. Исках в поклон да стоя пред тази велика жена" - разказва за изживяването си тя.  

Две са любимите й български думи - "благодаря" и "прошка".

Приема силата да простиш като победата, която освобождава сърцето. 

Цялото предаване "120 минути" гледайте на btvplus.bg.