Филмът „Изкуството да падаш" е дебютен пълнометражен филм на режисьора Орлин Минчев, заснет само за 18 дни в един кадър. Без избор за втори план и без преповтаряне на сцените.

Филмът има вече няколко номинации, включително за наградата „Златна роза“.

„Като видях сценария, исках да откажа ролята“, призна Александра Сърчаджиева. Тя, заедно с актьорите Димитър Николов и Валери Йорданов, гостува в „Тази събота и неделя“ по bTV. Артистите споделиха за трудностите по време на снимачния процес.

Александра влиза в ролята на жена, зависима от алкохола и с биполярно разстройство. Мъжете споделиха, че по-трудната част от филма е била физическата подготовка, която трябвало да направят за джудо сцените. „Джудото не е спорт за мен, то е цяла философия“, признава Димитър.

„Най-важното е да се научиш да падаш“, допълва Валери. Според него същественото е в изправянето и „Изкуството да падаш" е метафора на този процес.

„Много се радвам, че преборих страховете си. Мога да кажа, че се гордея със себе си“, допълва за своята роля Алекс. Тя споделя, че след този филм получава коментар „Отдавна не съм гледала български филм, който да преобърне главата ми“.