Актьорът Любомир Ковачев сподели пред bTV, че времето на изолация заради пандемията от COVID-19 му се е отразило много зле психически. Актьорът, познат на българските зрители от филма „Чужденецът“ и от театралната сцена, обясни, че затварянето на театрите е било много тежко за всички актьори.

Ковачев беше в студиото на „Тази събота и неделя“ по повод Световния ден за психично здраве, който ООН отбелязва от 1992 г. насам. Според актьора няма човек, който в един или друг момент от живота си да не е имал психични проблеми в някаква степен.

Самият той е изпаднал в депресия през месеците, в които е трябвало да стои в изолация, защото по принцип динамичният му живот изведнъж е станал много по-празен. Ковачев участва във постановки както България, така и във Франция, затова е свикнал постоянно да пътува от една сцена към друга, но заради COVID-19 всичко се е променило.

Мерките за безопасност във Франция са доста по-ограничаващи, отколкото в България, но дори когато играе на сцената в България, чувството не е същото. Любомир Ковачев споделя, че е много смущаващо да видиш, че публиката е наполовина по-малко и всички лица са скрити зад маски.

Именно по тази причина актьорът е приел да бъде лице на кампанията „Живей, не страдай“, която цели да помогне на хората, страдащи от психически заболявания, да не се срамуват и да потърсят помощ.

Над 1 милиард души по света страдат от психически заболявания, а в България хората, които се лекуват или са под наблюдения са повече от 26 хиляди.