Актрисата Сашка Братанова завършва ВИТИЗ в класа на професор Островски и се превръща в едно от най-красивите лица от екрана и сцената. Още като студентка участва във филма "Петимата от Моби Дик". Тя играе Мариана, любимата на покойния актьор Филип Трифонов в ролята на Ран във филма "Момчето си отива". 

През 1986 година двамата отново играят заедно. Участва и в други български и чуждестранни продукции. Актрисата има 2 дъщери - близначките Вяра и Надежда. 

"Спомените са нашето богатство. Излизат, без да ги викаш. Изживяваш ги така, все едно, че всичко става сега.", споделя тя в студиото на "120 минути" по повод скорошната кончина на актьора Филип Трифонов. 

Филмът "Момчето си отива" се снима във време, в което трябва да се кандидатства и да се одобри дали продукцията да бъде заснета на черно-бяла, или на цветна лента. 

"Не получи цветна лента, просто не го брояха за значителен филм тогава", спомня си актрисата. "Но той не губи от това, че е черно-бял!"

Оказва се, че със своя партньор в снимките актрисата е получавала еднаква пенсия. През 2018 Филип Трифонов пише писмо до председателя на Комисията по култура, огорчен от факта, че не получава пожизнена пенсия за заслуги. 

"За съжаление той се оправяше някак си сам. Измисляше си представления, играеше ги сам, финансираше си ги сам, разпространямаше ги сам", разказва Сашка Братанова. 

Според нея да бъдеш щастлив по този начин е много трудно. Самата тя също е имала подобна практика, когато като актьор трябва освен да участва в постановка, и да продава билети. 

През 1998 г., по време на прехода, актрисата остава без работа. "Ние тук да не сме социално заведение!" - й отговаря директорката на мястото, на което работи по това време, и не й продължава договора, въпреки че Братанова има две деца на 11 години по това време. 

"Безцеремонно, жестоко... И с него така постъпиха така, но... преживява се" - не крие огорчението си тя. "Тези филми вървят под мотото "Едно време какво беше". Ти се мъчиш нещо да направиш, но такава е системата, че не можеш". 

През годините актрисата е работила на различни позиции в рекламни агенции, продавала билети за представления и др. 

През очите й България през 2021 година е "съдба, за добро или лошо. Би могло някъде да бъде по-добре, някъде да бъде по-зле... Но това е съдба."

Цялото предаване гледайте на btvplus.bg