Понякога вкъщи извършваме по-тежка работа, отколкото когато ходим на работа. Особено през почивните дни, с извършената домашна работа при неправилни пози на тялото, сериозно преуморяваме гърба си.

При почистване на подовете и килимите елементарната грижа за гърба е да се използват метли, парцали, прахосмукачки с дълги дръжки. Работата с приведен гръб не само изморява, но води и доизкривяване на гърба. 

Височината на кухненските плотове трябва да е удобна за обработка на продуктите при готвене, а мивките да не бъдат ниски, така че да няма напрежение в мускулите на раменете и тила. 

Гладенето е същинско изпитание за гърба. Опитайте се да гладите седнали, когато искате да изгладите по-голяма купчина дрехи. Дъската за гладене повдигайте толкова, че да не е под височината на таза. Коша с неизгладените дрехи поставете близо до вас така, че да не се навеждате при взимането на всяка дреха.  

Когато изпирате нещо на ръка, поставяйте легена на височина, при която няма да се налага да се навеждате. 

При оправяне на леглото не се навеждайте с изгърбване. По -добре опрете едното коляно в кревата и се наведете. Ако леглото е широко, просто се качете на него.

При първото усещане на умора в гърба непременно си починете.

Срещу напрежението в раменния пояс направете следното упражнение:

Седнете на табуретка и отпуснете ръцете надолу. Повдигнете раменете към главата. След това ги отпуснете и ще усетите, че ще заемат естествено и релаксирано положение.

Още упражнения за поддържане на гръбната мускулатура може да прочетете в книгата "Болките в гърба" на Ирина Сударушкина.