Художникът Улрих Абе използва две нетипични съставки за изобразителното изкуство, с които създава картините си - кафе и какао.

29-годишният художник от Кот д’Ивоар, република в Западна Африка, открива уникалната техника, когато учител по изобразително изкуство насърчава студентите си да експериментират малко повече в клас.

"Майка ми и баща ми са фермери и аз израснах в среда, в която и двамата пиеха много кафе. Но той беше малко по-изискан, защото смесваше кафето с какао. Ако майка ми правеше кафе, всеки трябваше да пие, така че ние израснахме в среда, в която пихме много кафе, това ни събираше всички заедно. И това са спомените, които ме вдъхновиха", казва художникът Улрих Абе.

"Чрез работата си искам да отдам почит към фермерите, както и към всички незабележими хора, които работят усилено, за да дадат две от най-ценните стоки в страната, които са в основата на нашата икономика. Това е посланието, което искам да предам с работата си. В същото време, отдавам почит и към всички велики хора, останали в историята на Африка и на останалия свят", допълва Абе.

Самият голям почитател на кафето, подобно на родителите си, Абе решава да вкара кафето и какаото в действие за шедьоврите си - като портрет на американския общественик Мартин Лутър Кинг - един от водачите на Афроамериканското движение за граждански права, отличен с Нобелова награда за мир за усилията му за премахване на сегрегацията и расовата дискриминация.

"Той поставя акцент върху личности или хора, които сме забравили, хора, за които сме чели преди много време. Той връща образите им към живота обратно чрез работата си, като използва кафето. А когато погледнете отблизо, текстурите и цветовете са различни, това е оригинално", заявява Гислен Окуа, директор на местна арт галерия.

За да придаде на рисунките си уникален почерк, Абе използва не само кафе и какао, но често добавя латекс, глина и пясък сред другите материали. Кот д'Ивоар е най-големият производител на какао в света и е един от най-големите производители на Робуста (сорт кафе), като за Абе това е отличен начин да отдаде почит към най-големите лидери в историята на Африка с две от най-емблематичните стоки за Кот д'Ивоар.

Картините на Абе се продават за повече от 520 долара, като художникът планира да представи първата си изложба през септември тази година.