В началото беше гениалната идея да си сваля приложение за отчитане на контракции на мобилния телефон. До този момент нито знаех какво е контракция, нито бях сваляла приложения за телефон.

Всичко започна около 23:30 часа, в петък – 10 май.

Свалих програмка с розово-зелен интерфейс и започнах да я разцъквам, като кликах върху бутона Старт всеки път, когато коремът ми се стягаше от някаква (неизвестна за мен) болка. Първата серия опити показа контракции с продължителност 1 минута през интервал от 5 минути. Много забавна програмка! Туй цък-онуй цък! Но нещо ми прецъка и че това май е твърде къс интервал и тази болка май се появява твърде на често.

През цялата си бременност така и не усетих нито една контракция. Последният запис на тоновете отчете пикови върхове, с каквито, по думите на моя лекар, през нощта една жена била родила. Но аз само повдигах смутено рамене и казвах, че не усещам нищо!

Прагът на болка на човек е интересен феномен. Всъщност най-интересното е, че остава загадка колко е висок, докато не попаднеш във врящия казан с болки и болчици. Чак тогава научаваш дали си от желязо, или от кашкавал.


Следващата серия записани контракции беше на 3 минути. Болката започна да става доста по-отчетлива. Вече (дори аз) разбрах, че това са контракции. Колебаех се дали да лягам да спя, или да влизам за душ и със съпруга ми да тръгваме към болницата. Денят беше трети след определения ми термин и вече наистина исках да раждам. Повече от това обаче исках да спрат досадните въпроси от приятелите - „Роди ли вече?“ и „Това бебе няма ли да излиза?“ (не, няма, ще си го нося още 9 месеца). Но от друга страна, така ми се спеше, а едно раждане със сигурност щеше да попречи да поспя…Докато се чудех какво да правя, контракциите избраха вместо мен. Усилваха се. Затова взех дълъг топъл душ, понесохме чантата с приготвения багаж и тръгнахме към болницата. Предварително се бях настроила да не бързам, когато Моментът настъпи. Няма смисъл да се тича към болницата при първа болка, защото вероятността да те върнат заради малко разкритие или фалшиви контракции е голяма.

Но с моите стягания на 3 минути приложението „крещеше“ в червен цвят - Тичай към болницата!