Безкрайнинте бели плажове на ривиерата са разположени от карибската страна на полуостров Юкатан, на юг от популярната туристическа дестинация Канкун. 

Ривиера Мая се простира на около 100 км, а посетителите могат да се насладят на невероятни плажове, древни руини, разказващи вълнуващата история на маите, както и на красивата природа на остров Козумел.

Началната точка на ривиерата е спокойното рибарско градче Пуерто Морейос. То е разположено само на половин час от Канкун, но ако сте се изморили от ярките светлини на парти столицата Юкатан, Пуерто Морейос е чудесна дестинация, където ще изгубите представа за времето.

Там се намира и крокодилският зоопарк. Чудесно място да кажете "Hola!" на автентичния див свят на Ривиера Мая.

Освен това, ако сте почитатели на семейните почивки, може да се насладите на спокойните плажове и топлите карибски вълни. Когато сте готови да се измъкнете от хамака, разходка в най-големия град на Ривиера Мая е чудесна опция. Плая дел Кармен напомня на малък европейски град и предлага много бутикови хотели, вкусна храна и разбира се, отлични магазини.

Артистичната атмосфера на местните жители е запазена чудесно и е подходяща отправна точка, от която да изследвате останалите съкровища из ривиерата.

Например, качете се на ферибота, който ще ви отведе на остров Козумел, най-големия карибски остров на Мексико. Това е място, на което пристигаш само за ден, но накрая оставаш с месеци.

Освен това, островът предлага екскурзия назад във времето, преди още будилникът да е бил измислен. Там ще видите античните сеноти - извори с вода, от които древните маи са си набавяли вода.

Остров Козумел е част от мeзо-американския бариерен риф - вторият по големина риф в света. Изключително лесно е да опознаете подземния свят, дори и ако сте начинаещ.

Ако сте почитатели на сърфа - има място и за вас. Морето откъм южната страна на острова предлага отлични вълни, но... не се отделяйте твърде много от плажа, защото може да се срещнете с крокодил.

 

Маите също са били любители на красивите гледки. Обратно на територията на Мексико е древният град Тулум, можете да видите един от първите ваканционни комплекси, датиращ още от 13 век.

Там, върху скалите, царските особи на маите, са се събуждали, за да посрещнат първите лъчи на слънцето.

Размечтахме се за красиви гледки, за това сменяме пейзажа и отиваме под вода! 

Сеноте, чували ли сте за тях? Това са типичните за юкантанския полуостров водни басейни, подобни на кладенец само че са доста по-подходящи за гмуркане. Често се намират на спиращи дъха места, а когато се гмурнете в тюркоазените води, ще се натъкнете на чуден повдоден свят! Защото те са свързани с подземни пещери. А входът към най-голямата система от подземни реки, Сак Актун - се намира именно на Ривиера Мая.