Панипури са хрупкави парченца тесто с различен пълнеж, които може да изядете на една хапка. Традиционно се приготвят в Индия и са една от най-често срещаните храни по улиците. И макар Индия да е далеч, може да си ги приготвите лесно и вкъщи. 

Няколко насоки

Ако искате да са хрупкави, замесете по-твърдо тесто. 

Задължително използвайте брашно от твърда пшеница.

Ако след пържете ви се струва, че все още е има влага в тестото отвътре, сложете ги за 15 минути във фурната на 200 градуса. 

Готовите панипури може да консумирате до 3 седмици след приготвянето им.

 

Съставки

  • 2 ч.ч. Олио
  • 1 щипка Сол
  • 1/4 ч.л. Сода за хляб
  • 2 с.л. Пълнозърнесто брашно
  • 1 глава Брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Смесете брашната, содата и солта в дълбока купа.
  • 2. Добавете вода в малки количества и на тънка струйка, докато се получи тесто. Покрийте го с памучна кърпа и оставете да почине 25 минути. Махнете кърпата и премесете отново, за да стане мекичко и с кадифена текстура. 
  • 3. Разделете тестото на 4 равни части. Оформете всяка на малка питка. Разточете я на много тънко (2 мм) върху твърда повърхност. Ако тестото стане прекалено тънко, няма да могат да бухнат при пърженето. Ако остане дебело, няма да са хрупкави. Изрежете кръгове с диаметър 5 см.
  • 4. Панипури трябва да се пържат в дълбок съд. Пускайте ги едно по едно, за да не залепнат. Леко пристискайте с шпатула, за да се покрият целите със сгорещеното олио. Пържете, докато станат златисто жълти. 
  • 5. Готовите панипури извадете с решетъчна лъжица и поставете върху салфетка, за да се отцеди мазнината. Горната страна на всяко от се счупва, за да се оформи малка дупка. През нея се слага пълнеж.  

     

  • 6. Може да се напълнят с кълнове от различни семена, бобен пастет, смес от магданоз, кориандър и зехтин, сварен нахут и др.