Зелевите сарми са традиционно за българската трапеза зимно ястие. Приготвят се, като в листата на киселата зелка се увива пълнежът от кайма и ориз. Готовите сарми се нареждат в голям, овален керамичен съд и се готвят на ниска температура дълго време. Вкусът им наистина е разкошен. Но когато разполагате с малко време и въпреки това искате да се насладите на това ястие, може да използвате тенджера под налягане. В нея сармите се варят максимум 30 минути, което е добър вариант за много работещи жени и заети домакини. 


Тенджерата под налягане е практичен кухненски уред, макар често да създава негативни асоциации и много хора да се плашат от ползването му. Ето какво трябва да знаете за използването й, за да бъде то безопасно, а ерзултатът - добър. 

Съставки

  • 1 глава Кисело зеле
  • 800 г Кайма
  • 1 ч.ч. Ориз
  • 1 глава Лук
  • 1 стрък Праз
  • 1 ч.ч. Доматено пюре
  • 1 бр. Морков
  • 1/2 с.л. Червен пипер
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1/2 ч.л. Чубрица
  • 2 ч.ч. Зелев сок

Начин на приготвяне

  • 1. Отделете листата на зелката и отстранете твърдите жилки по средата. Ако размерът на големите листа позволява, разделете ги на две. Подредете в широка чиния, за да са ви удобни за вземане.
  • 2. Нарежете двата вида лук и моркова на ситно. Задушете ги в малко олио, докато омекнат и станат златисти на цвят. 
  • 3. Измийте ориза и го добавете към зеленчуците. Разбъркайте, за да се смесят. Добавете доматеното пюре и червения пипер. 
  • 4. В дълбока купа омесете каймата с подправките. Сипете задушените зеленчуци и мазнината и объркайте, за да стане хомогенно. Вземайте от сместа със супена лъжица и слагайте в лист от киселото зеле. Завийте ги стегнато.
  • 5. На дъното сложете кошничка за задушаване на зеленчуци. Ако нямате такава, може да наредите няколко лъжици и вилици, като ги кръстосате. Върху тях постелете 2-3 зелеви листа. Подредете сармите на редове отгоре.
  • 6. Залейте със зелевия сок и добавете топла вода, така че да покриете сармите с около 2-3 пръста. 
  • 7. Варете на силен котлон, докато налягането се вдигне и отворите вентила. След това намалете температурата на котлона и оставете да се варят още 15 -20 минути. Свалете от котлона и след като спадне налягането, махнете капака.
  • 8. Сармите се сервират с малко от соса към тях. Вариант е допълнително да ги запечете във фурната.