Тези хлебчета са наистина страхотно откритие от света на тестените изделия. За приготвянето им не се използва дори капка вода! Течността е заменена от прясно мляко и зехтин.
Преди да използвате млякото, леко го затоплете. Температурата ще активира по-бързо маята. Важно е обаче млякото да не е горещо, защото това би създало обратния ефект - температурата ще убие дрождите и хлябът няма да втаса.
Използва се и доста голямо количество зехтин - 1 ч.ч. Точно заради него хлебчетата стават с мека среда и много хрупкава коричка. остават така дори няколко дни след изпичането.
Изберете пресни подправки - салвия и риган. Те се вплитат в хляба, като така той става много ароматен и с атрактивен външен вид.
Тези хлебчета са чудесни с масло и шарена сол или самардала, мед, пастет, песто от маслини, сирена и др.
Съставки
- 1 ч.ч. Бяло брашно
- 2.5 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
- 1,5 ч.ч. Прясно мляко
- 1 ч.ч. Зехтин
- 1 ч.л. Сол
- 1 пакетче Суха мая
Начин на приготвяне
- 1. Затоплете леко прясното мляко и сипете в него маята, за да се разтвори.
- 2. Пресейте двата вида брашно и го сипете в тава. Оформете кладенче. В него добавете солта.
- 3. Сипете зехтина и постепенно добавете прясното мляко с разтворена мая. Омесете меко тесто. Завийте го с кърпа и оставете на стайна температура за 40 минути да втаса.
- 4. Премесете тестото и го разделете на 15 еднакви малки топчета. Големината им трябва да е колкото топка за голф. Всяко топче разтеглете на шнурче с дължина около 2 педи.
- 5. Поставете три шнурчета едно до друго, като ги прилепите в горния им край заедно. Започнете да ги сплитате. Между шнурчетата, на едно преплитане, поставяйте по едно листо салвия или риган, така че тестото да застъпи подправката.
- 6. Готовите плитки намажете със зехтин и поръсете със сусам.
- 7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.