Тези хлебчета са наистина страхотно откритие от света на тестените изделия. За приготвянето им не се използва дори капка вода! Течността е заменена от прясно мляко и зехтин. 


Преди да използвате млякото, леко го затоплете. Температурата ще активира по-бързо маята. Важно е обаче млякото да не е горещо, защото това би създало обратния ефект - температурата ще убие дрождите и хлябът няма да втаса. 


Използва се и доста голямо количество зехтин - 1 ч.ч. Точно заради него хлебчетата стават с мека среда и много хрупкава коричка. остават така дори няколко дни след изпичането. 


Изберете пресни подправки - салвия и риган. Те се вплитат в хляба, като така той става много ароматен и с атрактивен външен вид.


Тези хлебчета са чудесни с масло и шарена сол или самардала, мед, пастет, песто от маслини, сирена и др. 

Съставки

  • 1 ч.ч. Бяло брашно
  • 2.5 ч.ч. Пълнозърнесто брашно
  • 1,5 ч.ч. Прясно мляко
  • 1 ч.ч. Зехтин
  • 1 ч.л. Сол
  • 1 пакетче Суха мая

Начин на приготвяне

  • 1. Затоплете леко прясното мляко и сипете в него маята, за да се разтвори. 
  • 2. Пресейте двата вида брашно и го сипете в тава. Оформете кладенче. В него добавете солта. 
  • 3. Сипете зехтина и постепенно добавете прясното мляко с разтворена мая. Омесете меко тесто. Завийте го с кърпа и оставете на стайна температура за 40 минути да втаса. 
  • 4. Премесете тестото и го разделете на 15 еднакви малки топчета. Големината им трябва да е колкото топка за голф. Всяко топче разтеглете на шнурче с дължина около 2 педи. 

     

  • 5. Поставете три шнурчета едно до друго, като ги прилепите в горния им край заедно. Започнете да ги сплитате. Между шнурчетата, на едно преплитане, поставяйте по едно листо салвия или риган, така че тестото да застъпи подправката. 

     

  • 6. Готовите плитки намажете със зехтин и поръсете със сусам. 

     

  • 7. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути.