Царевичното брашно е богато на витамини, ензими, минерали и фибри. Когато е пълнозърнесто, то съдържа всички съставни части на зърното – ендосперм, зародиш и обвивка. Подходящо е за приготвяне на различни хлябове и печива, сладкиши и други. При приготвянето на хляб е препоръчително да се използва в комбинация с пшенично брашно, в съотношение 1:1. В чист вид царевичното се използва за качамак и панировки.










Съставки

  • 400 г Пшенично брашно
  • 500 мл Вода
  • 42 г Прясна мая
  • 1 с.л. Сол
  • 400 г Царевично брашно

Начин на приготвяне

  • 1. Разтварете маята в една купичка леко затоплена (не гореща!) вода. Оставете я 7-10 минути, за да се активизира. За да ускорите процеса, може да добавите 1 ч. л. захар.
  • 2. В голяма тава купа пресейте брашното, заедно със солта. Направете кладенче в средата и сипете водата с маята. Разбъркайте с дървена лъжица, докато се смеси.
  • 3. Полученото лепкаво тесто поръсете отгоре с брашно. Покрийте съда със свежо домакинско фолио и завийте с кърпа. Оставете да втаса за около час.
  • 4. Изипете тестото върху набрашнена повърхност и няколко пъти го обърнете, за да се оформи на топка.
  • 5. Покриваме го с дълбока купа. Оставете да довтаса още 25 минути.
  • 6. Загрейте фурната, заедно с празната йенска тенджера, в която ще печете хляба, на 230 градуса, за 20 минути. Извадете я и прехвърлете тестото в нея. Сложете капака.
  • 7. Печете 30 минути. За да хване коричка, след като мине това врвме, махнете капака и оставете да се пече още 10 минути.