Рататуй е френско национално ястие, типично за град Ница. Прави се от зеленчуци и за него няма конкретна рецепта, благодарение на което е повод за интерпретации и готварско творчество. Днес ви предлагаме рататуй с кашкавал. Защото кашкавалът прави всичко по-вкусно!
Съставки
- 1 бр. Тиквички
- 2 бр. Домати
- 1 бр. Патладжан
- 2 бр. Червени чушки
- 150 г Кашкавал
Начин на приготвяне
- 1. Измийте всички зеленчуци и ги нарежете на тънки кръгчета. Осолете ги, сложете малко черен пипер и мащерка и ги подредете на прави в съд за печене с нужната големина.
- 2. Сложете ги в предварително загрята на 180 градуса фурна и ги запечете за около 30 минути. Докато ги чакате да се изпекат, настържете кашкавала.
- 3. Извадете зеленчуците от фурната и ги поръсете обилно и равномерно с настъргания кашкавал. Сложете суха мащерка и ги върнете във фурната за около 5 минути или докато кашкавалът поразовее. Какво друго да ви кажем, освен Bon appétit! Сипете си чаша розе и наздраве. Това е на български.