Виненият кебап е ястие, което обикновено се приготвя с късчета свинско месо, макар да има и варианти с телешко или агнешко. В постния вариант на винения кебап свинското може да се замени от гъби.

Месото се маринова предварително във вино, с което и впоследствие продължава да се готви. Това не само го прави по-крехко, но му придава и невероятен аромат и вкус.


Ако използвате доматено пюре, вместо сок, смесете го с малко вода. Това е важно, за да се получи хубав и достатъчно сос. 

Към късчетата месо се прибавя картофено пюре или ориз. 

Съставки

  • 150 мл Вода
  • 2 с.л. Червен пипер
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 2 бр. Дафинов лист
  • 1 стрък Целина
  • 4 скилидки Чесън
  • 2 глави Лук
  • 150 мл Червено вино
  • 200 г Доматен сос
  • 500 г Свинско
  • 2 с.л. Брашно
  • 5 с.л. Олио
  • 3 стръка Магданоз

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете месото на малки парчета, колкото за една хапка. Сложете го в купа, за да се маринова, заедно с виното и нарязания в него чесън. 
  • 2. Сипете олиото в дълбока тенджера и го загрейте. През това време нарежете лука на ситно. Сложете го в сгорещената мазнина, заедно с месото и виното. Оставете да се готви, като бъркате от време на време с дървена лъжица, за 5-6 минути. 
  • 3. Сипете водата, добавете черния пипер и намалете температурата на котлона. Сложете капак на тенджерата и оставете да се готви, докато видите, че водата намалява. 
  • 4. Добавете доматения сок, червения пипер, солта и дафиновия лист и гответе, докато стане на гъст сос. 
  • 5. В малка купа сложете брашното и го разтворете с вода. Когато стане хомогенна каша, добавете към соса, за да се сгъсти.