Виненият кебап е ястие, което обикновено се приготвя с късчета свинско месо, макар да има и варианти с телешко или агнешко. В постния вариант на винения кебап свинското може да се замени от гъби.
Месото се маринова предварително във вино, с което и впоследствие продължава да се готви. Това не само го прави по-крехко, но му придава и невероятен аромат и вкус.
Ако използвате доматено пюре, вместо сок, смесете го с малко вода. Това е важно, за да се получи хубав и достатъчно сос.
Към късчетата месо се прибавя картофено пюре или ориз.
Съставки
- 150 мл Вода
- 2 с.л. Червен пипер
- 1 ч.л. Черен пипер
- 2 бр. Дафинов лист
- 1 стрък Целина
- 4 скилидки Чесън
- 2 глави Лук
- 150 мл Червено вино
- 200 г Доматен сос
- 500 г Свинско
- 2 с.л. Брашно
- 5 с.л. Олио
- 3 стръка Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Нарежете месото на малки парчета, колкото за една хапка. Сложете го в купа, за да се маринова, заедно с виното и нарязания в него чесън.
- 2. Сипете олиото в дълбока тенджера и го загрейте. През това време нарежете лука на ситно. Сложете го в сгорещената мазнина, заедно с месото и виното. Оставете да се готви, като бъркате от време на време с дървена лъжица, за 5-6 минути.
- 3. Сипете водата, добавете черния пипер и намалете температурата на котлона. Сложете капак на тенджерата и оставете да се готви, докато видите, че водата намалява.
- 4. Добавете доматения сок, червения пипер, солта и дафиновия лист и гответе, докато стане на гъст сос.
- 5. В малка купа сложете брашното и го разтворете с вода. Когато стане хомогенна каша, добавете към соса, за да се сгъсти.