Великденският козукак има специална роля на празничната трапеза. От него се носи и в църквата, и хапват всички в семейството. На горната, куполовидна част на панетонето може да се постави кръстен знак. Украсява се с глазура от белтъци.
Съставки
- 1 мл Брашно
- 6 к.ч. Яйца
- 20 кубче Суха мая
- 10 пакетче Ванилова захар
- 1 мл Сол
- 2 л Лимонови кори
- 1/2 бр. Шоколад
Начин на приготвяне
- 1. Изсипете брашното в дълбока купа. Чукнете шестте яйца.
- 2. Добавете цялата захар.
- 3. Разтопете маслото на водна баня и го добавете към сместа с брашното.
- 4. Разбъркайте енергично с дървена лъжица, докато се получи еднородна смес. Трябва да се получи тесто, което е меко, но не течно. разделете го на две части. В едната добавете стафидите и корите от лимон. По желание може да добавите и орехи.
- 5. В другото тесто добавете шоколада, начупен на парчета.
- 6. Оставете тестото да втасва 2 часа, като преди това го покриете с памучна кърпа. Добре е да е на топло място.
- 7. След това го поставете във форми с хартиени кошници. Тестото трябва да запълва не повече от 2/3 от обема.
- 8. Печете на 150 градуса за 50 минути.
- 9. Топлото панетоне извадете от фурната задължително в топла стая, за да изстива на умерена температура и да не спадне от температурната разлика.