Великденският козукак има специална роля на празничната трапеза. От него се носи и в църквата, и хапват всички в семейството. На горната, куполовидна част на панетонето може да се постави кръстен знак. Украсява се с глазура от белтъци.   

 
 
 
 
 
 


 

Съставки

  • 1 мл Брашно
  • 6 к.ч. Яйца
  • 20 кубче Суха мая
  • 10 пакетче Ванилова захар
  • 1 мл Сол
  • 2 л Лимонови кори
  • 1/2 бр. Шоколад

Начин на приготвяне

  • 1. Изсипете брашното в дълбока купа. Чукнете шестте яйца.
  • 2. Добавете цялата захар. 
  • 3. Разтопете маслото на водна баня и го добавете към сместа с брашното. 
  • 4. Разбъркайте енергично с дървена лъжица, докато се получи еднородна смес. Трябва да се получи тесто, което е меко, но не течно. разделете го на две части. В едната добавете стафидите и корите от лимон. По желание може да добавите и орехи. 
  • 5. В другото тесто добавете шоколада, начупен на парчета.
  • 6. Оставете тестото да втасва 2 часа, като преди това го покриете с памучна кърпа. Добре е да е на топло място.
  • 7. След това го поставете във форми с хартиени кошници. Тестото трябва да запълва не повече от 2/3 от обема.
  • 8. Печете на 150 градуса за 50 минути. 
  • 9. Топлото панетоне извадете от фурната задължително в топла стая, за да изстива на умерена температура и да не спадне от температурната разлика.