Патладжани, телешко и сос Бешамел - това са трите съставки, които правят тази мусака божествена! Между слоевете патладжан има богат доматен сос.


В Гърция сигурно всяко семейство има своя рецепта и версия за приготвянето й. Основните разлики са в начините, по които се приготвят патладжаните. Някои ги запържват, други ги пекат, трети ги слагат на барбекюто. В Гърция патладжанът се нарязва, поръсва се със сол и се оставя в гевгир, за да изтекат излишните сокове. След това задължително се полива със зехтин, независимо каква топлинна обработка предстои. Факт е, че настоящата изисква време и малко повече нацапани съдове, но резултатът наистина си струва. 

Съставки

  • 3 ч.ч. Прясно мляко
  • 1/2 ч.л. Захар
  • 5 с.л. Галета
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 1 ч.л. Сол
  • 1/4 ч.л. Индийско орехче
  • 5 с.л. Брашно
  • 3 с.л. Доматено пюре
  • 1 ч.ч. Телешки бульон
  • 1 бр. Жълтък
  • 1 бр. Яйце
  • 400 г Домати
  • 2 ч.л. Риган
  • 1 глава Лук
  • 2 скилидки Чесън
  • 3 бр. Патладжани
  • 500 г Кайма
  • 1/2 ч.ч. Пармезан
  • 4 с.л. Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете патладжаните на кръгчета с дебелина 1,5 см. Поръсете ги със сол и ги поставете в гевгир за 30 минути, за да се отцедят соковете. Подсушете ги върху хартиена кърпа.
  • 2. Загрейте фурната до 200 градуса. Подредете патладжаните върху хартия за печене. Поръсете ги със зехтин и печете 10-12 минути. Извадете и оставете да се охладят. 
  • 3. Пълнежа пригответе като загреете зехтина в тиган при средно висока температура. Сотирайте чесъна и лука за 3 минути. Добавете говеждата кайма и разбъркайте с дървена лъжица. Докато бъркате, се опитвайте да направите месото на дребни парченца. Добавете останалите съставки, след което сложете капака и намалете котлона. Оставете да се готви 15 минути.
  • 4. За да приготвите бешамела, трябва да разтопете маслото в тиган на средна температура. Добавете брашно и гответе 1 минута, като от време на време разклащате.
  • 5. Добавете 1 чаша прясно мляко и разбийте добре. Сместа ще се сгъсти доста бързо. След това добавете останалото мляко. Разбъркайте до гладкост и оставете на котлона още 3 до 5 минути, докато се сгъсти. Консистенцията трябва да е такава, че плътно да покрива гърба на дървената лъжица. 
  • 6. Извадете патладжаните от фурната и ги поръсете с настъргания пармезан. Върнете във фурната за 5 минути. Разбийте яйцата и жълтъка, добавете им сол и черен пипер на вкус, и залейте патладжаните с тях.
  • 7. Загрейте фурната до 180C. Подредете половината количество патладжани на дъното на тава с диаметър 26 см. Изсипете пълнежа с каймата. Подредете останалата част от патладжаните. Отгоре добавете сос Бешамел. Поръсете с галета и печете в продължение на 30-40 минути, или докато стане златисто кафяво.