В морето от модерни сладкиши и торти със зашеметяваща визия, бабината торта с млечен крем си остава фаворит. Тя е пухкава, мека и сочна и се приготвя с продукти, които има във всяка кухня.
Домашния крем се приготвя от:
1 л прясно мляко
8 с. л брашно
10 с. л. захар на сухо
100 г масло
3 яйца
50 г пудра захар
1 пак. ванилия
Захарният сироп се приготвя от 1 ч.ч. вода, 1 ч.ч. захар и 1 с. л. лимонов сок.
Съставки
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 2 пакетчета Ванилия
- 1 пакетче Бакпулвер
- 1 ч.ч. Кисело мляко
- 1 ч.ч. Олио
- 2 ч.ч. Захар
- 3,5 ч.ч. Брашно
- 6 бр. Яйца
- 3 с.л. Какао
Начин на приготвяне
- 1. Всички продукти се разбиват с миксер, за да стане пухкава смес. Разделя се на две равни половини. В едната половина се слага какаото, за да се оцвети.
- 2. Тава се застила с хартия за печене, намазнява се леко и се изсипва бялата смес. След като се изпече, хартията се обръща, намазнява се от другата страна и се пече блатът с какаото.
- 3. Кремът се приготвя като първо брашното леко се запече на сух тиган. След това се смесва със захарта. Размива се в купичка с малко прясно мляко. Останалото мляко се сипва в тенджера и се слага на котлона да кипне. Когато започне леко да бълбука, в млякото се добавя маслото. След като се стопи, лъжица по лъжица, се добавя сместа със захарта и брашното. Бърка се непрекъснато, докато кремът се сгъсти.
- 4. Тенджерата се сваля от котлона и се изчаква малко да се охлади. Жълтъците и белтъците се разделят. Жълтъците се сипват в сместа с крема, като се бърка непрекъснато, за да не се пресекат.
- 5. Белтъците се разбиват на сняг с пудра захар и ванилия. След като изстине основният крем, към него постепенно се добавя и белтъчният.
- 6. След като изпечените блатове изстинат, се надупчват по повърхността с вилица. Сварява се сироп от вода и захар в съотношение 1:1 и 1 с. л. лимонов сок. Трябва да поври около 10 минути. Блатовете се сиропират с още горещия сироп.
- 7. След това всеки блат се намазва с крем. Тортата се намазва с крем отгоре и отстрани.
- 8. Поръсва се със смлени орехи.