Класическият хумус се прави от нахут, тахан, зехтин, лимонов сок, чесън и сол. Но ако добавяте различни съставки, може да имате нов вкус всеки път. Едни от смелите експерименти са хумус от печено цвекло и хумус от авокадо.
Тиквеният хумус е здравословно, кремообразно и вкусно ястие. на тиквата аособено много й отиват подправки като кайенски пипер, къри и индийско орехче.
Рецептата е много лесна. Трябва ви само предварително изпечена тиква. След това просто пасирате съставките за 5 минути и вече имате чуден хумус. Съчетава се добре с печен сусам и листа от пресен магданоз. Ако искате да обогатите вкуса, прибавете и няколко стърготини от сирене пекорино или пармезан.
Може да го поднесете с домашно приготвен хляб, тортила, чипс, крекери или бисквити.
Ако го съхранявате в хладилник, хумусът може да издържи до 5 дни.
Съставки
- 240 г Печена тиква
- 5 с.л. Нахут
- 2 с.л. Сусамов тахан
- 1 с.л. Лимонов сок
- 1 с.л. Зехтин
- ч ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Къри
- 1/2 ч.л. Индийско орехче
Начин на приготвяне
- 1. Сложете в пасатора тиквата и нахута и пасирайте.
- 2. Когато са готови, добавете тахана и лимоновия сок. Овкусете със сол, къри и индийско орехче.
- 3. Готовия хумус сипете в чиния и пригладете с шпатула.
- 4. Върху него сипете зехтина. Поръсете с ленено семе, нарязан на ситно пресен магданоз и настърган пармезан.