Един от бързите начини да приготвите телешко варено е, като го сварите в тенджера под налягане. Вариант е да сложите всички продукти заедно и да варите 40 минути. С уреди за бавно готвене телешкото варено ще е готово след 1,30 часа. В обикновена тенджера,с разделно варене и време за отпенване на бульона, ястието ще е напълно готово след около 2 часа.
Подправките, с които телешкото варено се съчетава чудесно, са дафинов лист (може да го извадите, след като приключите с готвенето), цели зърна черен пипер и розмарин (за да запазите свежестта му, го добавете, след катос влаите от котлона).
Готовото ястие гарнирайте с прясно настърган хрян, маринована паста от хрян, горчица или оцет.
Съставки
- 1/2 ч.ч. Доматено пюре
- 2 стръка Розмарин
- 2 бр. Дафинов лист
- 10 зрънца Черен пипер
- 4 стръка Магданоз
- 2 стръка Целина
- 1 бр. Червена чушка
- 4 бр. Моркови
- 1 глава Лук
- 1 кг Картоф
- 1 кг Телешки джолан
Начин на приготвяне
- 1. Месото се нарязва на парчета, измива се и се залива с 2 литра студена вода. Слага се на силен котлон, докато кипне водата. Пяната се премахва с решетъчна лъжица. Температурата на котлона се намалява.
- 2. Целината - стръкове и корен, магданоза и лука се нарязват на едро. Прибавят се нарязаните картофи и червената чушка. Варенето продължава на тих огън, докато месото омекне.
- 3. През това време в олио леко се запържват морковите, за да оцветят мазнината. Прибавят се към телешкото, заедно с доматеното пюре. От тези зеленчуци идва хубавият цвят на ястието.
- 4. Към врящото телешко добавите дафиновите листа и целите зърна черен пипер. Когато изключите котлона и температурата спадне, сложете стрък розмарин, който да отдаде аромата си.
- 5. Готовото ястие може да поднесете с бучка масло, маринова хрян, горчица или оцет.