Телешки кюфтенца със сос от пресни домати и зелени подправки е едно от най-популярните италиански ястия в целия свят. Малките апетитни топки традиционно се поднасят с паста или полента.

Съставки

  • 1 скилидка Чесън
  • 600 г Домати
  • 50 мл Зехтин
  • 200 г Сирене Моцарела
  • 100 г Лук
  • 1 щипка Черен пипер
  • 3-4 стръка Босилек
  • 1 щипка Сол
  • 400 г Кайма от телешко месо

Начин на приготвяне

  • 1. Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук и настърганата моцарела. Овкусява се със сол и черен пипер. Оформят се малки кюфтенца и се поставят за около 10 минути в хладилник.
  • 2. В тиган със сгорещен зехтин се задушават лука и чесъна. Когато омекне се добавят нарязаните на кубчета домати и се оставя да къкри няколко минути.
  • 3. Добавя се ситно нарязаният босилек и се овкусява със сол и черен пипер.
  • 4. Кюфтенцата се изпържват в отделен тиган и се добавят към доматения сос. Оставя се да къкри 5 минути на слаб огън.
  • 5. Сервират се в голяма плоска чиния върху паста, полента или картофено пюре.