Телешки кюфтенца със сос от пресни домати и зелени подправки е едно от най-популярните италиански ястия в целия свят. Малките апетитни топки традиционно се поднасят с паста или полента.
Съставки
- 1 скилидка Чесън
- 600 г Домати
- 50 мл Зехтин
- 200 г Сирене Моцарела
- 100 г Лук
- 1 щипка Черен пипер
- 3-4 стръка Босилек
- 1 щипка Сол
- 400 г Кайма от телешко месо
Начин на приготвяне
- 1. Каймата се омесва добре със ситно нарязания лук и настърганата моцарела. Овкусява се със сол и черен пипер. Оформят се малки кюфтенца и се поставят за около 10 минути в хладилник.
- 2. В тиган със сгорещен зехтин се задушават лука и чесъна. Когато омекне се добавят нарязаните на кубчета домати и се оставя да къкри няколко минути.
- 3. Добавя се ситно нарязаният босилек и се овкусява със сол и черен пипер.
- 4. Кюфтенцата се изпържват в отделен тиган и се добавят към доматения сос. Оставя се да къкри 5 минути на слаб огън.
- 5. Сервират се в голяма плоска чиния върху паста, полента или картофено пюре.