Вкусна рецепта, предоставена от мама Пепа и Жулиета
- участници в предаването "Мама готви по-добре" по bTV.

Съставки

  • 2 с.л. Балсамов оцет
  • 100 мл Червено вино
  • 500 г Лук
  • 1 щипка Черен пипер
  • 1 щипка Сол
  • 1 шепа Салвия
  • 150 мл Сметана
  • 2 с.л. Горчица
  • 250 мл Пилешки бульон
  • 1 щипка Захар
  • 4 бр. Кисели ябълки
  • 40 мл Зехтин
  • 50 г Краве масло
  • 600 г Свинско
  • 2 с.л. Краве масло
  • 2 с.л. Олио
  • 1 с.л. Захар
  • 1 щипка Риган

Начин на приготвяне

  • 1. Нарежете филето на медальони (с дебелина 1см.) го поръсете  със сол и черен пипер.
  • 2. Ябълките нарежете на четвъртинки и почистете от семките.
  • 3. Сотирайте ги в тиган с маслото и захарта за по 2-3 мин. от всяка страна, докато започнат да се карамелизират. Извадете ги в чиния.
  • 4. В същия тиган (колкото по-широк, толкова по-добре) с малко зехтин запържете филетата за по 2-3 мин. от двете страни до леко зачервяване.
  • 5. Разбъркайте горчицата с малко от бульона и заедно го прибавете към филетата.
  • 6. Оставете да къкри, докато се изпари наполовина. 
  • 7. Прибавете листата салвия, върнете ябълките и налейте сметаната. Обърнете филетата, изчакайте още 3-4 мин. всичко да покъкри и махнете от котлона. 
  • 8. Поръсете с черния пипер и внимателно разбъркайте.
  • 9. За да приготвите мармалада най-напред нарежете лука на полумесеци, посолете го и претрийте с ръка.
  • 10. Сложете го заедно с маслото и олиото в тиган или тенджера на котлона и оставете да се задушава на слаб огън, под капак, докато се изпари водата, която си е пуснал лука при осоляването.
  • 11. Когато остане на мазнина прибавете оцета и малко по малко прибавете виното, докато го поеме всичкото и остане пак на мазнина. 
  • 12. Поръсете със захарта и ригана, и когато лукът е вече карамелизиран го извадете с решетъчна  лъжица, отцеждайки го по възможност мазнината, която трябва да остане в тенджерата/тигана.
  • 13. Сервирайте филето с мармалада от лук.