Супата от домашна кокошка е едно от най-вкусните, питателни и с характерен аромат и вкус ястия, които българите обичат да приготвят. Да не се лъжем - и от най-качествено отгледаното пиле, купено от магазина, няма да се получи такава супа, каквато от кокошката, отгледана на двора. Домашната кокоша супа е с наситен, жълт бульон, в който има мазни кръгчета, а месото е ароматно, вкусно и полезно.
Месото от домашна кокошка може да е малко по-жилаво от традиционното пилешко, с което сме свикнали. Това може да наложи по-дълго време за варене.
За да може лесно да се оскубят перата на кокошката, тя се потапя в кофа или друг голям съд с вряла вода. Така те омекват и се отделят по-лесно от кожата й. Домашно приготвената супа от кокошка има лек вкус и аромат на пушек. Оскубаната кокошка може да се опърли с газова горелка или по начин, познат още от бабите ни. Те завиват кокошката в хартия, след което я запалват. Така най-горната част на птицата потъмнява, изгарят се и всички тънки власинки, които са пропуснати при скубането, а месото получава допълнителна термична обработка.
От домашна кокошка могат да се сготвят поне 3 ястия - супа от бутчетата и някои вътрешности (сърце, дроб), фрикасе от бялото месо и месо с гриловани зеленчуци (тиквички, броколи, патладжани) или пиле с ориз.
Най-лесният начин да се приготви месото, е, като се свари цялата птица в голяма тенджера. За по-бързо може да се използва тенджера под налягане, но в този случай ще липсва най-вкусното - бульон. Месото се почиства от кокалите. Това, което ще се използвате за други ястия, се прибира в кутии в хладилника. За супата се използват бутчетата и дреболиите или т. нар. фенер. Разбира се, може да използвате която и да е друга част, по желание.
Запазва се бульонът, в който е вряла кокошката, и се използва за супата.
Съставки
- 2 с.л. Целина
- 2 с.л. Магданоз
- 2 с.л. Кисело мляко
- 2 с.л. Прясно мляко
- 1 бр. Яйце
- 2 кръгчета Фиде
- 1 с.л. Сол
- 1 бр. Червена чушка
- 1 бр. Морков
- 1 глава Лук
- 1 бр. Кокоши дреболии
- 2 бр. Кокоши бутчета
Начин на приготвяне
- 1. Почистете и измийте зеленчуците. Нарежете главата лук на квадратчета. Чушката и моркова срежете на дълги ленти, след което наситнете на парченца. Сипете зеленчуците в бульона, в който сте варили кокошката. Ако е нужно, долейте още вода. Сложете на котлона и оставете да ври, докато зеленчуците омекнат.
- 2. Отделете месото от кокалите и го наситнете на хапки. Ако е добре сварено, няма да имате нужда дори от нож - може да го разкъсате с ръце. От вътрешностите използвайте дробчета и сърце. Те се нарязват на ситно. Добавете ги в бульона със зеленчуците и оставете да поври 5 минути.
- 3. Добавете две кръгчета фиде, което леко смачквате, преди да го пуснете във водата. Подправете със сол.
- 4. Застройката се прави като 1 яйце се разбива в купичка. Може да сложите и две. Те ще направят супата по-плътна. Към яйцето се добавят прясното и киселото мляко. В тази смес се сипва малко от бульона на поизстиналата супа. Всичко се разбърква. Застройката се сипва на тънка струйка и при непрекъснато бъркане в супата, на слаб котлон.
- 5. Готовата супа се овкусява с пресни, ситно нарязани магданоз и целина. Може да добавите черен пипер, лют пипер и лимон.