Супата от домашна кокошка е едно от най-вкусните, питателни и с характерен аромат и вкус ястия, които българите обичат да приготвят. Да не се лъжем - и от най-качествено отгледаното пиле, купено от магазина, няма да се получи такава супа, каквато от кокошката, отгледана на двора. Домашната кокоша супа е с наситен, жълт бульон, в който има мазни кръгчета, а месото е ароматно, вкусно и полезно. 

Месото от домашна кокошка може да е малко по-жилаво от традиционното пилешко, с което сме свикнали. Това може да наложи по-дълго време за варене. 


За да може лесно да се оскубят перата на кокошката, тя се потапя в кофа или друг голям съд с вряла вода.
Така те омекват и се отделят по-лесно от кожата й. Домашно приготвената супа от кокошка има лек вкус и аромат на пушек. Оскубаната кокошка може да се опърли с газова горелка или по начин, познат още от бабите ни. Те завиват кокошката в хартия, след което я запалват. Така най-горната част на птицата потъмнява, изгарят се и всички тънки власинки, които са пропуснати при скубането, а месото получава допълнителна термична обработка.


От домашна кокошка могат да се сготвят поне 3 ястия - супа от бутчетата и някои вътрешности (сърце, дроб), фрикасе от бялото месо и месо с гриловани зеленчуци (тиквички, броколи, патладжани) или пиле с ориз. 


Най-лесният начин да се приготви месото, е, като се свари цялата птица в голяма тенджера. За по-бързо може да се използва тенджера под налягане, но в този случай ще липсва най-вкусното -  бульон. Месото се почиства от кокалите. Това, което ще се използвате за други ястия, се прибира в кутии в хладилника. За супата се използват бутчетата и дреболиите или т. нар. фенер. Разбира се, може да използвате която и да е друга част, по желание.


Запазва се бульонът, в който е вряла кокошката, и се използва за супата. 

Съставки

  • 2 с.л. Целина
  • 2 с.л. Магданоз
  • 2 с.л. Кисело мляко
  • 2 с.л. Прясно мляко
  • 1 бр. Яйце
  • 2 кръгчета Фиде
  • 1 с.л. Сол
  • 1 бр. Червена чушка
  • 1 бр. Морков
  • 1 глава Лук
  • 1 бр. Кокоши дреболии
  • 2 бр. Кокоши бутчета

Начин на приготвяне

  • 1. Почистете и измийте зеленчуците. Нарежете главата лук на квадратчета. Чушката и моркова срежете на дълги ленти, след което наситнете на парченца. Сипете зеленчуците в бульона, в който сте варили кокошката. Ако е нужно, долейте още вода. Сложете на котлона и оставете да ври, докато зеленчуците омекнат. 
  • 2. Отделете месото от кокалите и го наситнете на хапки. Ако е добре сварено, няма да имате нужда дори от нож - може да го разкъсате с ръце. От вътрешностите използвайте дробчета и сърце. Те се нарязват на ситно. Добавете ги в бульона със зеленчуците и оставете да поври 5 минути. 

     

  • 3. Добавете две кръгчета фиде, което леко смачквате, преди да го пуснете във водата. Подправете със сол. 
  • 4. Застройката се прави като 1 яйце се разбива в купичка. Може да сложите и две. Те ще направят супата по-плътна. Към яйцето се добавят прясното и киселото мляко. В тази смес се сипва малко от бульона на поизстиналата супа. Всичко се разбърква. Застройката се сипва на тънка струйка и при непрекъснато бъркане в супата, на слаб котлон. 
  • 5. Готовата супа се овкусява с пресни, ситно нарязани магданоз и целина. Може да добавите черен пипер, лют пипер и лимон.