Пастата с морски дарове е чудесно ястие за лятото, защото е леко, а мидите и скаридите са в изобилие в магазини и рибни пазари.
Как да почистите и приготвите миди и скариди?
Почистете добре варовика и другите налепи от черупките на мидите с твърда четка. Мидите имат бисуфурна нишка, наричат я още мустачки или брада. Тя трябва да се отскубне, като се внимава при това действие да не се извади цялата мида.
Сложете скаридите в купа с кубчета лед за 10 минути. Така месото им става по-стегнато и при почистване се отделя само тази част, която трябва. Махнете главите с отчетливо движение напред и надолу, краката се махат с издърпване, последна се маха люспата, която е извита на дъга и покрива тялото на скаридата. В месото на скаридата, по протежението й, има жилка, обикновено черна, която също трябва да се махне. Това може да направите с нож, като около нея оформите V-образен разрез, или леко издърпате с пръсти. Опашките обикновено се оставят. Това е частта, за която може да хващате скаридите, за да ги вземете от чинията и да потопите в сос.
Съставки
- 1/2 пакет Спагети
- 200 г Скариди
- 100 г Миди
- 1/2 ч.ч. Пармезан
- 1 бр. Домат
- 2 с.л. Зехтин
- 3 скилидки Чесън
- 1 глава Лук
- 100 мл Пилешки бульон
- 50 мл Бяло вино
- 1 ч.ч. Течна готварска сметана
- 2 с.л. Магданоз
Начин на приготвяне
- 1. Пригответе спагетите, според указанията, които са посочени на опаковката.
- 2. Измийте скаридите и мидите добре и ги почистете. Задушете ги в дълбок тиган със зехтин, докато скаридите станат розови, а миди - непрозрачни.
- 3. В зехтина на същия тиган добавете скилидките чесън и задушете за 1 минута. Разбъркайте и на тънка струйка сипете бульона и виното. Оставете да поври, като намалите котлона. Разбърквайте през 5-6 минути, докато по-голямата част от течността се изпари.
- 4. Изцедете спагетите и ги разбъркайте със сметаната
- 5. Сипете ги в бульона. Добавете скаридите и мидите.
- 6. Поръсете с домат, нарязан на малки кубчета и пресен магданоз.