Шоколад и сол е комбинация, която може да ви учуди, но истината е, че все по-често се използва в кулинарията - кремове, сладоледи, десерти и т.н. Тези сладки са от десертите, които може да си позволите с чиста съвест, защото не съдържат бяло брашно, нито бяла захар. Брашното е ръжено, а захарта - кафява. Изберете горвич, черен шоколад, без да се притеснявате, че сладките ще горчат. напротив - те имат лек и балансиран вкус. 


В състава на тестото може да ползвате обикновена морска сол, но за по-естетичен вид е добре отгоре да ги поръсите със сол на фини люспи. 

Съставки

  • 300 г Кафява захар
  • 4 бр. Яйца
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 1 ч.л. Сода за хляб
  • 85 г Ръжено брашно
  • 60 г Краве масло
  • 450 г Черен шоколад
  • 1 ч.л. Ванилов екстракт
  • 1 с.л. Фина морска сол

Начин на приготвяне

  • 1. Сипете вода в голяма купа. В нея сложете друга - по-малка купа. Убедете се, че малката купа няма да потъне и да се напълни с вода. Загрейте водата, без да кипва. В малката купа сложете натрошения шоколад, като оставите няколко парчета за поръсване, и маслото и ги разтопете, докато станат напълно хомогенни. 
  • 2. Отстранете от котлона и оставете да се охлади леко. 
  • 3. В друга купа смесете брашното, содата и солта. Добавете яйцата и разбийте с миксер на средна скорост. Постепенно сипете и захарта. Увеличете скоростта и разбивайте около 5 минути, докато яйцата побелеят. 
  • 4. Сипете разтопения шоколад и ванилията и разбъркайте. Трябва да се получи меко, лепкаво тесто. Оставете го в купата да почине за 30 минути в хладилника. 
  • 5. Загрейте фурната на 180 градуса. Застелете тава с хартия за печене. Вземайте със супена лъжица от тестото и направете кръгли сладки с диаметър 
  • 6. Поръсете с с малки парченца шоколад и по няколко прашинки или флейкове сол. 
  • 7. Печете от 8-10 минути, докато сладките се надигнат. Извадете и охладете 3 минути в тавата, след което върху решетка.