Солената палачинкова торта е чудесно ястие, което може да сервирате, когато на гости ви дойдат приятели, когато имате останали палачинки от закуската или просто ви се иска нещо по-леко за вечеря.
За пълнежа на тортата няма точни правила - може да използвате крем сирене, пастет или зеленчуков мус. Между палачинките поръсвайте с шунка, тънки резени колбас, чоризо, сварени яйца или картофи, кашкавал и каквото ви хрумне. За декорация може да изрежете фигурки от различни зеленчуци - моркови, краставици или тиквички.
Съставки
- 4 бр. Яйца
- 1 1/2 ч.ч. Прясно мляко
- 2 ч.ч. Брашно
- 1 ч.л. Сол
- 1 ч.л. Захар
- 2 с.л. Олио
- 1 ч.ч. Майонеза
- 5 бр. Чери домати
- 2 стрък Копър
- 20 г Белени слънчогледови семки
- 1 ч.ч. Кашкавал
- 1 ч.ч. Квасена сметана
- 250 г Пушена шунка
- 2 бр. Печени червени чушки
- 4 бр. Листа от босилек
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте яйцата на висока скорост за кратко. Добавете прясното мляко и разбийте отново. Сложете брашното и разбъркайте.
- 2. Загрейте тигана за палачинки, намазан с мазнина. Изсипвайте по 1 черпак от сместа, за да направите палачинките.
- 3. Нарежете шунката на дребни квадратчета и настържете кашкавала. Смесете заквасената сметана с майонезата. Ако вкусът ви е тежък, добавете няколко капки лимон.
- 4. За реденето на тортата няма точни правила - редувайте палачинки, с майонеза и сметана, като върху тях посипвате шунка, кашкавал и нарязани печени чушки.
- 5. Намажете тортата със заквасената сметана отгоре и отстрани.
- 6. Декорирайте с чери доматчета, стръкове копър, слънчогледови семки и листа босилек.