Тази рецепта e много стара и със сигурност е записана в доста кулинарни тефтери. Предполага се, че името на сладкиша идва от факта, че в блата се съчетават бяло и черно от соса с какао, което е характерно за дрехите на монахините. Десертът е толкова вкусен, че не можеш да му се наситиш и само едно парче никога не е достатъчно.
Името може да се срещне обаче и като "Жадната монахиня", "Пияната монахиня" или "Плачещата монахиня".
Когато блатът - който е основната част на сладкиша, изстине, се намазва с крем от:
125 г масло
1 ч. ч. пудра захар
3 жълтъка
Съставки
- 6 бр. Яйца
- 1,5 ч.ч. Захар
- 2 ч.ч. Брашно
- 1 пакетче Бакпулвер
- 1 ч.ч. Захар
- 2 ч.л. Какао
- 50 г Краве масло
- 1 ч.ч. Вода
Начин на приготвяне
- 1. Разбийте яйцата със захарта и бакпулвера. Когато сместа стане по-обемна, добавете брашното и разбъркайте добре, докато се усвои цялото количество.
- 2. Изсипете сместа в добре намазнена тава. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 35 минути.
- 3. През това време пригответе сиропа, като разтопите захарта с водата и добавите в нея какаото и маслото.
- 4. Опеченият блат се дупчи на няколко места с вилица и се залива с още горещия сироп.
- 5. Оставя се да изстине.
- 6. Кремът се приготвя като маслото се разбива с пудрата захар и жълтъците. Трябва да стане лек, пухкав крем. Той се намазва върху сладкиша.
- 7. Кремът леко се надрасква с вилица и се поръсва с печени и нарязани орехи.