Тази рецепта e много стара и със сигурност е записана в доста кулинарни тефтери. Предполага се, че името на сладкиша идва от факта, че в блата се съчетават бяло и черно от соса с какао, което е характерно за дрехите на монахините. Десертът е толкова вкусен, че не можеш да му се наситиш и само едно парче никога не е достатъчно.


Името може да се срещне обаче и като "Жадната монахиня", "Пияната монахиня" или "Плачещата монахиня". 

Когато блатът - който е основната част на сладкиша, изстине, се намазва с крем от:

125 г масло
1 ч. ч. пудра захар
3 жълтъка

Съставки

  • 6 бр. Яйца
  • 1,5 ч.ч. Захар
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 1 пакетче Бакпулвер
  • 1 ч.ч. Захар
  • 2 ч.л. Какао
  • 50 г Краве масло
  • 1 ч.ч. Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Разбийте яйцата със захарта и бакпулвера. Когато сместа стане по-обемна, добавете брашното и разбъркайте добре, докато се усвои цялото количество. 
  • 2. Изсипете сместа в добре намазнена тава. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна за 35 минути. 
  • 3. През това време пригответе сиропа, като разтопите захарта с водата и добавите в нея какаото и маслото. 
  • 4. Опеченият блат се дупчи на няколко места с вилица и се залива с още горещия сироп. 
  • 5. Оставя се да изстине. 
  • 6. Кремът се приготвя като маслото се разбива с пудрата захар и жълтъците. Трябва да стане лек, пухкав крем. Той се намазва върху сладкиша. 
  • 7. Кремът леко се надрасква с вилица  и се поръсва с печени и нарязани орехи.