Тези сладки са по идея и предоставени ни от Елена Андреева (vielitsa.blogspot.com). Освен традиционните линцери, щолени, мъфини и т.н., тя много иска да има и сладки за Коледа, които да са с традиционна българска визия. Идеята й хрумва спонтанно, докато прегъва едно квадратно, лепящо се листче. След това я пренася и върху меденото тесто и така ъгълчетата на формата се превръщат в ръце, крачета и калпак.
За украса на сладките ще са ви необходими:
100 г тъмен шоколад
2-3 с. л. прясно мляко
солети на пръчици и солети с форма на бретцели
Съставки
- 550 г Брашно
- 200 г Пчелен мед
- 5 с.л. Захар
- 1 бр. Яйце
- 100 мл Олио
- 2 ч.л. Сода за хляб
- 1/2 пакетче Канела
Начин на приготвяне
- 1. Медът и захарта се смесват в купа на водна баня. Внимавайте да не кипне, трябва само леко да се загрее, за да се смеси до хомогенност.
- 2. Добавете яйцето и олиото и разбийте с миксер.
- 3. Пресейте брашното и го добавете, заедно с канелата и содата, към останалите продукти. Омесете добре. Ако е нужно, добавете още брашно, за да се получи меко, но незалепващо тесто.
- 4. Покрийте купата с тесто или увийте самото тесто с фолио и приберете в хладилника за 30 минути.
- 5. Разточете тестото на кора с дебелина 6 мм. Нарежете на квадрати с дължина на страната 8 см.
- 6. Поставете една солетка по диагонал и съберете двата противоположни края върху нея. На върха на солетката поставете тази с форма на бретцел. Притиснете с пръсти, за да не се размества.
- 7. Долния ъгъл разрежете на две и крайчетата прегънете нагоре, за да се оформи като обувки.
- 8. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 10-15 минути. Добре е тавата да е сложена на средно ниво. Извадете ги веднага щом започнат леко да порозовяват.
- 9. Разтопете шоколада на водна баня и добавете прясното мляко. Със сместа продължете да украсявате сладките, след като изстинат добре. Горното ъгълче потопете в шоколада, за да стане шапка, а с клечка за зъби направете точици за очи и копчета.
- 10. По същата рецепта, с полученото тесто, може да направите и фигурки на кукерчета.