За разкош и ефект яйцата може да се декорират с разноцветни захарни перлички.
Съставки
- 1 пакетче Ванилия
- 150 г Пудра захар
- 2 бр. Жълтъци
- 2 ч.л. Сода за хляб
- 10 ч.л. Сметана
- 4 с.л. Пчелен мед
- 2 бр. Яйца
- 50 г Краве масло
- 1 ч.л. Канела
- 200 г Пудра захар
- 1 ч.л. Лимонов сок
- 500 г Брашно
- 1 бр. Белтък
Начин на приготвяне
- 1. Смесва се брашното с пурата захар, канелата, разтопеното масло, яйцата, медът и содата.
- 2. Замесва се тесто и се оставя на хладно. След това се разточва блат с дебелина 3-4 мм. От него се изрязват яйчица и се нареждат в тава, застлана с хартия за печене.
- 3. Тавата се слава във фурна, загрята на 170 градуса и сладките се пекат до златисто. Оставят се да изстинат.
- 4. За плънката: разбиват се жълтъците на водна баня около 5 минути. Отстраняват се от огъня.
- 5. Към тях се прибавя ванилията и от време на време сместа се разбърква, докато изстине.
- 6. Пудрата захар се претрива със сметаната. Към тях се добавят изстиналите жълтъци. С получената смес се слепват изстиналите "яйчица" две по две.
- 7. За глазурата: пресява се 150 г пудрата захар. Смесва с разбития белтък и лимоновия сок. Глазурата се разделя на 3 части. Оцветява се със зелено, червено и жълто.
- 8. Взима се с четка от глазурата и се украсява лицевата част на яйчицата.