Ето как да направите сочни шведски кюфтенца с ароматен сос. Изберете хубава телешка кайма. Сервират се със сварени картофи и нарязана на тънко краставица, поръсена със ситно нарязан пресен копър. Може да добавите и парченца червен лук. 

За гарнитурата са ви необходими:

700 г картофи
4 с.л. оризов (или ябълков) оцет
1 краставица
1 червен лук
копър

Съставки

  • 600 г Кайма от телешко месо
  • 1 с.л. Краве масло
  • 1 с.л. Соев сос
  • 1/2 с.л. Суха мащерка
  • 1/2 ч.л. Черен пипер
  • 2 с.л. Олио
  • 3 с.л. Царевичен грис
  • 300 мл Течна готварска сметана
  • 1/2 с.л. Розмарин
  • 1 щипка Сол

Начин на приготвяне

  • 1. Поставете говеждата кайма в купа. Поръсете със сол и пипер. Размесете на ръка, за да се овкуси добре. Оформете на кюфтенца. 
  • 2. Загрейте голям чугунен съд на котлона до умерено горещо. Добавете олиото и изпържете  кюфтетата до златисто. 
  • 3. Добавете маслото в тигана и го оставете да се разтопи. Изсипете царевичното брашно и гответе 2 минути.
  • 4. Постепенно излейте сметаната. Когато сосът заври, ще започне да се сгъстява. Гответе, като бъркате от време на време, около 6-8 минути. Добавете сушените билки. 
  • 5. Върнете кюфтетата в соса. Покрийте с капак и гответе на котлона още 10-15 минути.
  • 6. Сервирайте кюфтенцата със сос, заедно със сварени картофи и салата от краставици с копър.