Ето как да направите сочни шведски кюфтенца с ароматен сос. Изберете хубава телешка кайма. Сервират се със сварени картофи и нарязана на тънко краставица, поръсена със ситно нарязан пресен копър. Може да добавите и парченца червен лук.
За гарнитурата са ви необходими:
700 г картофи
4 с.л. оризов (или ябълков) оцет
1 краставица
1 червен лук
копър
Съставки
- 600 г Кайма от телешко месо
- 1 с.л. Краве масло
- 1 с.л. Соев сос
- 1/2 с.л. Суха мащерка
- 1/2 ч.л. Черен пипер
- 2 с.л. Олио
- 3 с.л. Царевичен грис
- 300 мл Течна готварска сметана
- 1/2 с.л. Розмарин
- 1 щипка Сол
Начин на приготвяне
- 1. Поставете говеждата кайма в купа. Поръсете със сол и пипер. Размесете на ръка, за да се овкуси добре. Оформете на кюфтенца.
- 2. Загрейте голям чугунен съд на котлона до умерено горещо. Добавете олиото и изпържете кюфтетата до златисто.
- 3. Добавете маслото в тигана и го оставете да се разтопи. Изсипете царевичното брашно и гответе 2 минути.
- 4. Постепенно излейте сметаната. Когато сосът заври, ще започне да се сгъстява. Гответе, като бъркате от време на време, около 6-8 минути. Добавете сушените билки.
- 5. Върнете кюфтетата в соса. Покрийте с капак и гответе на котлона още 10-15 минути.
- 6. Сервирайте кюфтенцата със сос, заедно със сварени картофи и салата от краставици с копър.