Само за истинските любители на шоколада – веднъж опитали, никога повече няма да пожелаете друга.
Съставки
- 2 бр. Яйца
- 70 г Захар
- 1 щипка Сол
- 10 г Краве масло
- 25 г Брашно
- 20 г Какао
- 450 г Черен шоколад
- 250 г Течна готварска сметана
- 2 бр. Белтъци
- 100 г Захар
- 4 бр. Жълтъци
Начин на приготвяне
- 1.
1. Яйцата серазбиват със захарта и щипка сол до изсветляване и пухкавост. Добавя се маслотозаедно с пресятите брашно и какао, след което се разбърква до получаване нахомогенна смес.
- 2.
2. Полученатасмес се изсипва във форма с падащо дъно, която е предварително намазнена ипостлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята фурна на 180градуса в продължение на 20 минути.
- 3.
3. Шоколадът серазтапя на водна баня наедно със сметаната. Не забравяйте от време на време дабъркате. Дръпнете от котлона и оставете да изстине.
- 4.
4. В купа серазбиват белтъците на пяна като постепенно се добавя половината захар. В другакупа се разбиват жълтъците с останалата захар, след което внимателно се смесватс шоколадовата смес с помощта на шпатула. Следват белтъците. Разбърква се лекои нежно до образуване на хомогенна смес.
- 5.
5. Шоколадовиятмус се изсипва върху шоколадовия блат, след което се оставя за 4 часа вхладилник. Преди поднасяне се поръсва с какао с помощта на цедка.