Тази торта е с наситен шоколадов вкус, но най-хубавото е, че е и здравословна. Вместо захар, тук се използва мед.
Отделете си повече време за направата й, защото блатовете се пекат бавно, а и трябва да се напои с крема, за да бъде максимално вкусна.
Съставки
- 4 с.л. Какао
- 130 г Смлени орехи
- 150 г Пчелен мед
- 6 бр. Яйца
- 220 г Краве масло
Начин на приготвяне
- 1. Отделете белтъците от жълтъците. Към белтъците добавете щипка сол и разбийте с миксер, докато стане пухкава смес. Към нея добавете смлените орехи и 100 г мед и разбъркайте.
- 2. Разделете сместа на 3 равни части. Добре е блатовете да се пекат в 3 еднакви тавички, едновременно. Застелете кръгли тави с диаметър 28 см с хартия за печене. Изсипете във всяка от сместа и загладете отгоре с шпатула или нож.
- 3. Печете в предварително загрята на 100 градуса С фурна, в продължение на 90 минути. Блатовете буквално се сушат, от което стават хрупкави и крехки. Докато са още топли, но не горещи, отлепете хартията от тях. Оставете ги да се охладят.
- 4. Смесете маслото и меда. Ако маслото е прекалено твърдо, малко го стопете на водна баня, но без да се втечнява. Трябва да се получи кремообразна консистенция. Добавете какаото и разбъркайте.
- 5. В поднос сложете първия блат и го намажете с крем. Отгоре сложете втория и третия блат, които също се редуват с крем. Намажете и отстрани. Оставете тортата да се напои и омекне поне за 2 часа.