Всички знаем колко полезни и вкусни са тиквичките. Но колко от нас са си представяли, че те могат да се превърнат в идеална плънка към шоколадов сладкиш. Следва една съблазнителна рецепта за торта с кафе, какао, кисело мляко, шоколад, сметана и... тиквички.
Съставки
- 3 ч.ч. Тиквички
- 1/2 ч.ч. Кисело мляко
- 1 ч.л. Есенция ванилия
- 1 3/4 ч.ч. Кристална захар
- 1/2 ч.ч. Рапично олио
- 120 г Краве масло
- 1/2 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Бакпулвер
- 1 ч.л. Сода за хляб
- 1 ч.л. Еспресо на прах
- 3/4 ч.ч. Неподсладено какао на прах
- 2 1/2 ч.ч. Брашно
- 1 ч.ч. Сметана
- 200 г Черен шоколад
Начин на приготвяне
- 1. Загрейте фурната до 180 градуса. Смесете в голяма купа брашното, какаото на прах, еспресото, содата, бакпулвера и солта.
- 2. В друга купа сложете маслото, маслото,захарта, ванилията, киселото мляко и разбийте с миксер. Добавете яйцата иотново разбийте, докато се получи гладка смес. Добавете и настърганитетиквички.
- 3. Смесете сухите съставки с мокрите,омесете тесто и го поставете в тава, намазана с масло. Печете тортата около 30-35минути, докато клечка за зъби, поставена в центъра, излезе чиста. Охладететортата върху решетка.
- 4. За глазурата затоплете заквасената сметана вмалка тенджера на средна температура. Изсипете крема върху начупения шоколад и оставетев продължение на 2 минути, едва след това леко разбъркайте, докато дветесъставки напълно се комбинират.
- 5. Шоколадово-сметановата смес поставете вхладилник в продължение на 20 минути, за да се сгъсти. С охладената глазурапокрийте тортата. Преди сервиране нарежете тортата на триъгълни или квадратнипарченца.