Само за ценители - шоколадовият мус ще ви заплени с богатия си и нежен вкус, който ще помните доста дълго време.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 1/2 ч.л. Ванилов екстракт
- 1 с.л. Ледена вода
- 30 мл Ром
- 170 г Захар
- 4 бр. Яйца
- 60 мл Кафе
- 170 г Краве масло
- 170 г Шоколад
- 1 с.л. Захар
Начин на приготвяне
- 1. 1. В купа сложете омекналото масло и нарязания на парченца шоколад.
- 2. 2. Налейте кафето и сложете съда на водна баня.
- 3. 3. Разтопете шоколада като бъркате непрекъснато.
- 4. 4. Отделете жълтъците oт белтъците в две купи.
- 5. 5. Към жълтъците добавете алкохола и захарта и сложете на водна баня.
- 6. 6. Като бъркате непрекъснато, сгответе крема за 3-4 минути, докато сместа стане светло жълта, гладка и гъста като майонеза.
- 7. 7. Купата с крема сложете в друга голяма купа пълна с вода и лед и охладете за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато.
- 8. 8. Към крема добавете семенцата от една ванилова шушулка и разбъркайте.
- 9. 9. Разбийте белтъците със солта, докато започнат да се сгъстяват и тогава добавете на части захарта.
- 10. 10. Към крема от жълтъци добавете шоколадовата смес и разбъркайте добре.
- 11. 11. На части прибавете разбитите на сняг белтъци като бъркате внимателно с шпатула, като само обръщате сместа, за да не спадне муса.
- 12. 12. Готовата смес налейте в купички и приберете в хладилник за поне 6 часа, за да стегне муса добре.
- 13. 13. Поднесете с шоколадови стърготини, бита сметана или пресни плодове.