Само за ценители - шоколадовият мус ще ви заплени с богатия си и нежен вкус, който ще помните доста дълго време.

Съставки

  • 1 щипка Сол
  • 1/2 ч.л. Ванилов екстракт
  • 1 с.л. Ледена вода
  • 30 мл Ром
  • 170 г Захар
  • 4 бр. Яйца
  • 60 мл Кафе
  • 170 г Краве масло
  • 170 г Шоколад
  • 1 с.л. Захар

Начин на приготвяне

  • 1. 1. В купа сложете омекналото масло и нарязания на парченца шоколад. 
  • 2. 2. Налейте кафето и сложете съда на водна баня.
  • 3. 3. Разтопете шоколада като бъркате непрекъснато. 
  • 4. 4. Отделете жълтъците oт белтъците в две купи. 
  • 5. 5. Към жълтъците добавете алкохола и захарта и сложете на водна баня. 
  • 6. 6. Като бъркате непрекъснато, сгответе крема за 3-4 минути, докато сместа стане светло жълта, гладка и гъста като майонеза. 
  • 7. 7. Купата с крема сложете в друга голяма купа пълна с вода и лед и охладете за 5-6 минути, като бъркате непрекъснато.
  • 8. 8. Към крема добавете семенцата от една ванилова шушулка и разбъркайте.
  • 9. 9. Разбийте белтъците със солта, докато започнат да се сгъстяват и тогава добавете на части захарта.
  • 10. 10. Към крема от жълтъци добавете шоколадовата смес и разбъркайте добре. 
  • 11. 11. На части прибавете разбитите на сняг белтъци като бъркате внимателно с шпатула, като само обръщате сместа, за да не спадне муса. 
  • 12. 12. Готовата смес налейте в купички и приберете в хладилник за поне 6 часа, за да стегне муса добре.
  • 13. 13. Поднесете с шоколадови  стърготини, бита сметана или пресни плодове.