Най-подходящата гарнитура към шарана са варените картофи.

Съставки

  • 1 ч.ч. Лимонова кора
  • 2 с.л. Оцет
  • 1 глава Лук
  • 1-2 бр. Морков
  • 1 коренче Магданоз
  • 1 бр. Дафинов лист
  • 1 резен Целина
  • 3 зрънца Черен пипер
  • 3 зрънца Бахар
  • 2 бр. Карамфил
  • 1/2 с.л. Бира
  • 50 г Сухар
  • 30 г Стафиди
  • 30 г Бадемови ядки

Начин на приготвяне

  • 1. Шаранът се нарязва на порции и се маринова около 1/2 час в оцет, ситно нарязан лук, сол и черен пипер.
  • 2. Зеленчуците се нарязват на малки парченца и заедно с подправките се оставят да врят около 40 минути на слаб огън в 1/2 л подсолена вода и се прецеждат.
  • 3. Бирата, сухарите, стафидите и нарязаните бадеми се слагат в зеленчуковия бульон и се кипват.
  • 4. Прибавят се парчетата шаран и всичко се оставя да се вари около 15-20 минути на много слаб огън.
  • 5. Накрая се долива червеното вино.