Най-подходящата гарнитура към шарана са варените картофи.
Съставки
- 1 ч.ч. Лимонова кора
- 2 с.л. Оцет
- 1 глава Лук
- 1-2 бр. Морков
- 1 коренче Магданоз
- 1 бр. Дафинов лист
- 1 резен Целина
- 3 зрънца Черен пипер
- 3 зрънца Бахар
- 2 бр. Карамфил
- 1/2 с.л. Бира
- 50 г Сухар
- 30 г Стафиди
- 30 г Бадемови ядки
Начин на приготвяне
- 1. Шаранът се нарязва на порции и се маринова около 1/2 час в оцет, ситно нарязан лук, сол и черен пипер.
- 2. Зеленчуците се нарязват на малки парченца и заедно с подправките се оставят да врят около 40 минути на слаб огън в 1/2 л подсолена вода и се прецеждат.
- 3. Бирата, сухарите, стафидите и нарязаните бадеми се слагат в зеленчуковия бульон и се кипват.
- 4. Прибавят се парчетата шаран и всичко се оставя да се вари около 15-20 минути на много слаб огън.
- 5. Накрая се долива червеното вино.