Лютиката е ястие с пресни зеленчуци и сварен боб, характерно за Северна България. Може да се консумира като основно или като разядка. По-често се прави, като зеленчуците се нарязват на парчета, но някои хора предпочитат да ги пасират и така да се получи нещо като едър пастет. Ние предпочитаме класическото рязане, за да можем да се насладим на всеки вкус, особено ако зеленчуците са вкусни, сочни и от домашната градина.
Лютата чушка може да запечете предварително на сух тиган или да нарежете сурова. За по-добър естетически вид може да използвате различни п цвят домати или черита - жълти, оранжеви, лилави, червени.
Съставки
- 2 бр. Патладжани
- 2 бр. Зелени чушки
- 2 бр. Червени чушки
- 2 бр. Люти чушлета
- 5 скилидки Чесън
- 3 бр. Домати
- 1 ч.ч. Боб
- 1 глава Лук
- 5 стрък Магданоз
- 2 с.л. Олио
- 1/2 с.л. Сол
Начин на приготвяне
- 1. Изпечете чушките и патладжаните и ги обелете. Нарежете на парчета, колкото една хапка.
- 2. Измийте доматите и нарежете и тях на малки парчета. Добавете към чушките. Лука нарежете на тънки полумесеци.
- 3. Сварете боба и го добавете към останалите продукти.
- 4. Добавете останалите продукти и овкусете.
- 5. Най-отгоре поръсете със ситно нарязан магданоз.