Принципът на направа на селското пържено е подобен на този на миш-маша. Това ястие е богато на пресни сезонни зеленчуци и именно това го прави толкова вкусно. Разликата с него е именно в тяхното количество - зеленчуците са много повече и по-разнообразни, а яйцата са само 2. В някои части на България правят пържено и без яйца, само със зеленчуци.
Най-добрата компания за селското пържено е домашният хляб. Може дори да не използвате вилица - просто откъсвате къшей хляб и топите.
Съставки
- 3 глави Лук
- 4 бр. Домати
- 4 бр. Червени чушки
- 70 мл Олио
- 1/2 ч.л. Сол
- 1/2 ч.л. Захар
Начин на приготвяне
- 1. Лукът се нарязва на полумесеци. Доматите и чушките на едри парчета. В дълбок тиган се сипва олиото и се сгорещява.
- 2. Първо се слагат по-твърдите зеленчуци - лука и чушките. 5 минути след като те са се готвили, се добавят доматите. Температурата на котлона се намалява.
- 3. Пържи се без капак, като периодично се бърка.
- 4. Малко преди зеленчуците окончателно да са готови, се чукват яйцата.
- 5. Може допълнително да се овкуси с пресни подправки - магданоз, чубрица и т.н.