В Седмижата на тиквичката се наслаждаваме на този вкусен продукт от градината в различни вариации. Този път ви предлагаме да приготвите малко по-различне сорт тиквички. Кръглите тиквички са крехки, сочни, а атрактивната им форма предполага най-често да бъдат приготвяни с различен пълнеж. В това отношение може да експериментирате смело. Пълнежите може да са:
- бяло саламурено сирене, кисело мляко и яйце
- овесени ядки, козе сирене, амарант
- риба тон
- различни видове сирена със заквасена сметана
- кайма и доматен сос и др.
Ако мислиш, че тази рецепта ще е полезна и интересна за други хора - ще се радваме да я споделиш.
Съставки
- 40 г Краве масло
- 1 бр. Домат
- 50 г Бял ориз
- 100 г Гъби
- 2 бр. Яйца
- 3 бр. Тиквички
- 100 г Кашкавал
Начин на приготвяне
- 1. Отрежете малко капаче, където е дръжката на тиквичката. Издълбайте вътрешността на й с помощта на лъжица. Трябва да се премахнат семената и малко от месото около него. Почистете семките и използвайте месото от тиквичката за пълнежа.
- 2. Напълнете до малко над средата тенджера с вода. Добавете 1 ч. л. сол и оставете да кипне. Няма нужда да намалявате температурата на котлона, тъй като от температурата на тиквичките тази на водата ще намалее. Бланширайте ги за няколко (2-3) минути, според размера на тиквичките и дебелината им.
- 3. Нарежете гъбите на ситно. Задушете ги в маслото. Добавете ситно нарязания домат и ориза и задушете за още 2-3 минути, като непрекъснато бъркате. Сипете вода, колкото да покрие продуктите и оставете да поври 7 минути, докато поомекне ориза. Отцедете излишната вода и овкусете със сол и другите подправки.
- 4. Наредете тиквичките в тавичка. Напълнете ги с приготвената смес и поставете капачетата. Добавете малко топла вода в нея, колкото да покрие 1 пръст от дъното. Във водата сипете 1 ч. л. зехтин и леко разбъркайте.
- 5. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност (15 мин). Преди да извадите от фурната, може да отделите капачетата, да поръсите с настърган кашкавал и да оставите в топлата фурна да се разтопи.