Дивият ориз се среща все по-често на пазара и е вкусен начин да разнообразите традиционната си рецепта за сармички. Ето как ги приготвихме ние:

Съставки

  • 1 ч.л. Морска сол
  • 1 ч.л. Черен пипер
  • 1 с.л. Мента
  • 1 бр. Домат
  • 100 г Кайма от свинско месо
  • 1 скилидка Чесън
  • 1/2 глава Лук
  • 2 с.л. Зехтин
  • 24 бр. Лозови листа
  • 1 ч.ч. Вода
  • 2 ч.ч. Сварен див ориз

Начин на приготвяне

  • 1. Дивият ориз се измива и накисва за час. Сварява за 40 минути в леко подсолена вода в съотношение 1:4.
  • 2. Зехтинът се загрява на среден огън, добавят се лукът и чесънът и се готви до прозрачност.
  • 3. Добавя се смляното месо и се готви при непрекъснато бъркане поне 5-6 минути.
  • 4. След това се добавят доматите, оризът, подправките и водата. Готви се, докато сместа се сгъсти и водата се изпари. Плънката се отстранява от котлона и се оставя леко да се охлади.
  • 5. Сармичките се свиват и се подреждат плътно в тенджерка. Заливат се с вода, докато се покрие най-горния ред, завиват се с няколко листа и се похлупват с малка чинийка.
  • 6. Вари се на бавен огън 45 минути. Оставят се да престоят няколко часа и се сервират , по желание, обилно поляти с кисело мляко.