Ароматна прясна мащерка може да берете по полетата на морето, както и по планинските поляни от началото на май до септември. Добре е билката да се бере, докато е с пресен цвят. Листенцата й са дребни, масленозелени, а цветът - от розово до лилаво. Има аромат, близък до лимоновия. Мащерката чудесно овкусява картофи, сирене, яйца, телешко месо. 

Снимка: Росица Николова


Билковото масло с мащерка и чесън е чудесно предложение за лятото, когато искаме по-леки и бързи за приготвяне ястия. С него може да намажете препечена филийка или да го поставите леко да се топи върху печено пиле. Вкусът е невероятен. Чесънът го прави леко пикантно, без да е люто. 

Съставки

  • 7 скилидка Чесън
  • 125 г Краве масло

Начин на приготвяне

  • 1. Оставете маслото да омекне на стайна температура. 
  • 2. През това време внимателно измийте стръкчетата прясна мащерка. Подсушете ги върху кърпа. Откъснете листенцата и ги поставете в дървено или каменно хаванче. 
  • 3. Добавете и малко от цветовете и счукайте, докато се получи пюре. Ако искате да усещате листенцата, нарежете ги на ситно с нож. 

     

  • 4. Обелете и изчистете скилидките чесън и ги нарежете на ситно. Добавете заедно със солта към мащерката и стрийте отново.
  • 5.  С получената зелена, ароматна смес поръсете маслото. Объркайте с лъжица, за да стане еднородно. 

     

  • 6. Оформете с лъжица като сърце и загладете с нож. Завийте формата в алуминиево фолио. Поставете маслото за 15 минути във фризера, за да стегне. 

     

  • 7. С билковото масло може да намажете препечена филийка или да го поставите леко да се топи върху печено пиле.