Турските сладкиши са ароматни, много сладки, с разкошен захарен сироп и обогатени на вкус с хрупкави ядки. 

Саралията се приготвя от тесто, разточено на тънко и оформено на тръбичка с помощта на точилка. Пълнежът му е от шамфъстък, а сладостта от захарния сироп. Той се приготвя като се кипва вода и захар. Допълнително може да се овкуси с канела, ванилия или розова вода.

По-лесният вариант е да приготвите саралия с готови, тънки кори. 

Съставки

  • 4 ч.ч. Захар
  • 1 кг Брашно
  • 100 г Кисело мляко
  • 1/2 ч.л. Сол
  • 4 ч.л. Оцет
  • 1 ч.л. Лимонов сок
  • ч бр. Яйца
  • 1 ч.ч. Краве масло
  • 1 ч.ч. Прясно мляко
  • 250 г Маргарин
  • 4 ч.ч. Вода

Начин на приготвяне

  • 1. Смесете всички съставки в дълбока купа и ги разбъркайте.
  • 2. Омесете мекотесто, в което лесно да остава отпечатък от пръста ви при натиск. 
  • 3. Направететопки с големинатана орех. Подредете ги в намазнена тава.
  • 4. Разточететестото до размера на чаеначинийка,като използвате брашно, за да не залепва. Разточва се и от двете страни. 
  • 5. Разточените корисе подреждат една върху друга, като помежду им също се посипва обилно с брашно.От цялото тесто се оформят две купчини с разточени кори. 
  • 6. Цялата купчинамалки кори отново се разточват (както са една върху друга), докато станат сдиаметър около 3 педи.
  • 7. Поръсва се със ситносмления шамфъстък.
  • 8. Тънката точилкасе слага в началото и поръсената кора се завива около нея. Двата края се приближават един към друг, така че тестото да се сбръчка. След това точилката се изваждаот тестото. 
  • 9. Това се прави с всяка кора. Саралиите сезавива на охлюв (гнездо).
  • 10. Подреждат се внамазнена тавичка и се пекат.
  • 11. Горещият сироп сесипва върху охладените саралии. 
  • 12. В средата допълнителносе слагат още орехи или шамфъстъци.