Самонабухващите бисквити са най-лесните бисквити, които някога ще направите! Тестото се събира за по-малко от 10 минути. Не се меси, а се намачкава с вилица и се обърква с шпатула.
Съдържа само 3 съставки: брашно с набухвател, солено масло и мляко.
Ако нямате самонабухващо брашно, може да го замените с традиционно брашно, смесено с 1 пакетче бакпулвер и 1/2 ч. л. сол.
Ако нямате осолено масло, към леко разтопеното масло добавете 1/2 ч. л. сол.
Прясното мляко може да замените с мътеница или айрян. Мътеницата ще даде по-остър аромат на бисквитите.
Съставки
- 220 мл Прясно мляко
- 110 г Краве масло
- 440 г Брашно
Начин на приготвяне
- 1. Сипете брашното в дълбока купа.
- 2. Нарежете студеното масло на кубчета и до добавете към брашното. С помощта на вилица го намачакайте и го объркайте, докато се смеси. Не е нужно сместа да е гладка.
- 3. Добавете студено мляко (може и мътеница) в брашното и сместа от масло и разбъркайте с лъжица или шпатула. Не използвайте миксер. Бъркайте 10-15 секунди. По-дългото бъркане ще направи тестото, а след това и бисквитите твърди.
- 4. С помощта на лъжица за сладолед или мерителна чаша вземете от тестото за бисквити и сипете оформената смес в (чугунен) тиган или върху тава, застлана с хартия за печене.
- 5. Поставете бисквитите в предварително загрятата фурна и печете на 230 градуса в продължение на 18 минути, докато станат златистокафяви. Топлите готови бисквити може да залеете с разтопено масло.
- 6. Бисквитите могат да се съхраняват в кутия във фризера до 3 месеца. За да опресните след изваждане, загрейте във фурната за около 10 минути.