Предимството на сача е, че всичко приготвено в него става приятно хрупкаво и достатъчно добре изпечено. Направете си специалитет на сач с разнообразие от зеленчуци, защото в съда се приготвят еднакво добре в най-различни комбинации.
Съставки
- 1 щипка Сол
- 2-3 бр. Картофи
- 2 бр. Тиквички
- 2 бр. Моркови
- 2 бр. Червени чушки
- 2 бр. Зелени чушки
- 4-5 бр. Гъби
- 1 стрък Праз
- 5-6 китки Броколи
- 4-5 с.л. Зехтин
- 1/2 връзка Копър
- 1 кубче Зеленчуков бульон
- 1 щипка Черен пипер
- 2 щипки Чубрица
Начин на приготвяне
- 1. Картофите предварително се сваряват и се нарязват на едри кубчета.
- 2. Сачът се загрява добре и се слага зехтинът.
- 3. Към мазнината се прибавят нарязаните на едро тиквички, моркови, гъби, чушки и броколи.
- 4. След като се запекат хубаво се прибавя нарязаният праз с дължина 2 см,а после и картофите.
- 5. Зеленчуците се поръсват с сол, черен пипер и чубрица. Разбъркват се, докато подправките се смесят с всичките зеленчуци.
- 6. Заливат се с 200 мл топла вода с разтворен в нея зеленчуков бульон.
- 7. Оставя се да покъкри и се дръпва от огъня, но готвенето в нагрятия сач продължава още 10 минути.
- 8. Накрая ястието се поръсва със ситно нарязан свеж копър. Зеленчуковият специалитет се сервира поднесен в сача, така че всеки да може сам да си сервира.