Предимството на сача е, че всичко приготвено в него става приятно хрупкаво и достатъчно добре изпечено. Направете си специалитет на сач с разнообразие от зеленчуци, защото в съда се приготвят еднакво добре в най-различни комбинации. 

Съставки

  • 1 щипка Сол
  • 2-3 бр. Картофи
  • 2 бр. Тиквички
  • 2 бр. Моркови
  • 2 бр. Червени чушки
  • 2 бр. Зелени чушки
  • 4-5 бр. Гъби
  • 1 стрък Праз
  • 5-6 китки Броколи
  • 4-5 с.л. Зехтин
  • 1/2 връзка Копър
  • 1 кубче Зеленчуков бульон
  • 1 щипка Черен пипер
  • 2 щипки Чубрица

Начин на приготвяне

  • 1. Картофите предварително се сваряват и се нарязват на едри кубчета.
  • 2. Сачът се загрява добре и се слага зехтинът.
  • 3. Към мазнината се прибавят нарязаните на едро тиквички, моркови, гъби, чушки и броколи.
  • 4. След като се запекат хубаво се прибавя нарязаният праз с дължина 2 см,а после и картофите.
  • 5. Зеленчуците се поръсват с сол, черен пипер и чубрица. Разбъркват се, докато подправките се смесят с всичките зеленчуци.
  • 6. Заливат се с 200 мл топла вода с разтворен в нея зеленчуков бульон.
  • 7. Оставя се да покъкри и се дръпва от огъня, но готвенето в нагрятия сач продължава още 10 минути.
  • 8. Накрая ястието се поръсва със ситно нарязан свеж копър. Зеленчуковият специалитет се сервира поднесен в сача, така че всеки да може сам да си сервира.