Какво е ден без хляб? В традицията на българите е заложено консумирането на сериозни количества хляб, а празниците не минават без обредна пита. Днес замесваме насъщен, който е в красив розов цвят. Постига се с използването на сок от цвекло. По желание може да вложите в хляба и самото цвекло. В такъв случай настържете главата на ситно, а за замесване използвайте вода. Така във филийките ще има красиви розови парченца със землист вкус. Друга важна съставка за розовия коледен хляб е пълнозърнестото брашно.  

Съставки

  • 150 мл Сок от цвекло
  • 500 г Пълнозърнесто брашно
  • 50 г Краве масло
  • 1 бр. Яйце
  • 1 с.л. Пчелен мед
  • 1 с.л. Сол
  • 42 г Мая

Начин на приготвяне

  • 1. В средно голяма купа леко затоплете сока от цвекло. Размийте маята в него и оставете за 10-15 минути. 
  • 2. Добавете брашното и разбъркайте с миксер на ниска скорост. Добавете също яйцето, солта, меда и маслото. Замесете с ръце. Трябва да се получи меко тесто. 
  • 3. Покрийте купата със свежо фолио и оставете на топло за 1 час. 
  • 4. Премесете отново и оставете да втаса още 15 минути. 
  • 5. Оформете тестото на кръгла топка. Намажете дълбока форма за печене с олио, след което я поръсете с брашно. Поставете топката тесто със заоблената страна нагоре. С остър нож или ножче за бръснене направете няколко разреза в горната част на тестото.
  • 6. Загрейте фурната до 250ºC. Намалете до 200 и сложете хляба да се пече.
  • 7. Печете в продължение на 45 минути. Оставете го да се охлади върху метална решетка. Така студеният въздух прониква от всички страни и хлябът се охлажда равномерно.