Това ризото е много подходящо за част от меню по специален повод. Разбира се е редно да го съчетаете с Шампанско. Шампанското в рецептата, а и в последствие за пиене в комбинация с това невероятно ястие, може да бъде заменено и с качествено Просеко.
Съставки
- 100 г Сирене Пармезан
- 50 г Краве масло
- 1 глава Лук
- 350 г Ориз арборио
- 500 мл Зеленчуков бульон
- 500 мл Шампанско
Начин на приготвяне
- 1. В дълбок тиган се разтопява маслото и се задушава дребно нарязаният лук.
- 2. Прибавя се оризът, без да се мие и се задушава, докато стане прозрачен.
- 3. Шампанското се добавя по малко при непрекъснато бъркане, докато напълно се поеме от ориза. Посолява се на вкус.
- 4. Готвенето се довършва с горещ зеленчуков бульон, като се внимава оризът да остане ал денте, т.е, да е добре сварен, но не напълно омекнал.
- 5. Дръпва се от огъня и се прибавя настърганото сирене. Разбърква се и се сервира.