Това ризото е много подходящо за част от меню по специален повод. Разбира се е редно да го съчетаете с Шампанско. Шампанското в рецептата, а и в последствие за пиене в комбинация с това невероятно ястие, може да бъде заменено и с качествено Просеко.

Съставки

  • 100 г Сирене Пармезан
  • 50 г Краве масло
  • 1 глава Лук
  • 350 г Ориз арборио
  • 500 мл Зеленчуков бульон
  • 500 мл Шампанско

Начин на приготвяне

  • 1. В дълбок тиган се разтопява маслото и се задушава дребно нарязаният лук.
  • 2. Прибавя се оризът, без да се мие и се задушава, докато стане прозрачен.
  • 3. Шампанското се добавя по малко при непрекъснато бъркане, докато напълно се поеме от ориза. Посолява се на вкус.
  • 4. Готвенето се довършва с горещ зеленчуков бульон, като се внимава оризът да остане ал денте, т.е, да е добре сварен, но не напълно омекнал.
  • 5. Дръпва се от огъня и се прибавя настърганото сирене. Разбърква се и се сервира.