Това ястие се прави със стар, твърд хляб. Т. нар. рециклиране на храна, т.е. използването й по всякакви възможни начини, за да не бъде изхвърляна, е практика, която е добре да придобием не само когато сме финансово затруднени в края на месеца.
Рецептата е подходяща за хора с изтънели преди заплата портфейли, защото е с малко съставки, и такива, които могат да се купят на не високи цени.
Обща цена на ястието: 4-5 лв
Съставки
- 3 с.л. Брашно
- 1 щипка Черен пипер
- 1 щипка Сол
- 3 с.л. Краве масло
- 1 глава Лук
- 1,5 ч.ч. Прясно мляко
- 3 бр. Яйца
- 300 г Хляб
Начин на приготвяне
- 1. Натрошете хляба на малкипарчета и ги запържете в масло до златисто.
- 2. Разбийте яйцата с млякото, прибавете брашното, солта и пипера. Добавете запържения хляб. Нарежете лука и госложете в тестото. Оставете в хладилника за 1 час.
- 3. Кипнете 350 мл вода с 1 с. л. сол и оставете да ври на ниски градуси.
- 4. Извадете тестото от хладилника и направете от него топчета. Пуснете ги във водата да врат. Когато са готови, те ще олекнат и ще изплуват на повърхността. Оставете ги още за минутка във водата, след което ги извадете.
- 5. Оставете да се изцедят върху чиния, застлана със салфетка.
- 6. Може да ги залеете с разтопено масло и да поръсите с пресни подправки – копър или магданоз.