Равиолите са леко пипкаво ястие, но са толкова вкусни, че си заслужава да инвестирате тези усилия в невероятно вкусна и тържествена за сетивата комбинация от вкусове.

Съставки

  • 8 листа Салвия
  • 1 с.л. Сметана
  • 1 бр. Белтък
  • 1 бр. Жълтък
  • 30 г Пармезан
  • 280 г Сирене Рикота
  • 2 с.л. Зехтин
  • 3 бр. Яйца
  • 2 ч.л. Сол
  • 200 г Пшеничен грис
  • 200 г Бяло брашно
  • 70 г Краве масло
  • 3 бр. Лимони

Начин на приготвяне

  • 1. В кухненски робот сложете брашното и солта. Разбъркайте, добавете яйцата и зехтина. Бъркайте докaто се оформи топка. Прехвърлете върху набрашнен плот и месете 7-8 минути, до получаванто на меко гладко тесто.
  • 2. Завийте с фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 30 минути.
  • 3. В купа сложете сиренето рикота, настърганият пармезан, отделения жълтък от яйцето (белтъка запазете за намазване), лимоновата кора и посолете. Разбъркайте добре, покрийте с фолио и приберете в хладилника, докато дойде време да ползвате.
  • 4. Разрежете тестото на 4 части и разточете тънки дълги кори на ръка или с машина за паста.
  • 5. Сложете по 1 чаена лъжичка от плънката на разстояние една от друга, намажете с отделеният белтък и покрийте с тесто. Притиснете добре с пръсти около плънката, за да не остане въздух.
  • 6. Готовите равиоли дръжте върху набрашнена повърхност.
  • 7. Кипнете голямо количество подсолена вода и сварете равиолите на порции за около 4 минути, докато изплуват на повърхността.
  • 8. В голям тиган разтопете маслото на средно висока температура и сложете сварените равиоли. Запържете за 3-4 минути от всички страни, започнат да покафеняват, полейте с лимоновия сок и извадете в чинии. Поръсете с настъргана лимонова кора.