Картофените ньоки са много вкусно и интересно предложение както за обяд, така и за вечеря.
Съставки
- 2 бр. Жълтъци
- 2 бр. Яйца
- 200 мл Течна готварска сметана
- 5 с.л. Краве масло
- 1 стрък Розмарин
- 2 с.л. Сол
- 2 ч.ч. Брашно
- 4 бр. Картофи
Начин на приготвяне
- 1. Картофите се сваряват със солта, нарязват се на едро и се смилат или се минават през сито, за да са още по-фини.
- 2. Заливат се с 200 мл сметана и се разбърква.
- 3. Добавят се яйцата и жълтъците. Всичко това се смесва добре до получаването на пухкаво пюре.
- 4. Сипете на плота 2 ч. ч. брашно. Оформете кладенче. В него сипете картофената смес
- 5. Замесете тесто.
- 6. Оформете фитили с дебелина около 1,5 сантиметър. Нарежете ги на парчета с дължина 2 см.
- 7. Всяко парче прокарайте по дължина през роговете на вилицата, така че по тестото да се оформят линии от прибора.
- 8. Сложете ги да се сварят за 5-7 минути във вряща, подсолена вода.