Картофените ньоки са много вкусно и интересно предложение както за обяд, така и за вечеря.

Съставки

  • 2 бр. Жълтъци
  • 2 бр. Яйца
  • 200 мл Течна готварска сметана
  • 5 с.л. Краве масло
  • 1 стрък Розмарин
  • 2 с.л. Сол
  • 2 ч.ч. Брашно
  • 4 бр. Картофи

Начин на приготвяне

  • 1. Картофите се сваряват със солта, нарязват се на едро и се смилат или се минават през сито, за да са още по-фини.
  • 2. Заливат се с 200 мл сметана и се разбърква. 
  • 3. Добавят се яйцата и жълтъците. Всичко това се смесва добре до получаването на пухкаво пюре.
  • 4. Сипете на плота 2 ч. ч. брашно. Оформете кладенче. В него сипете картофената смес
  • 5. Замесете тесто.
  • 6. Оформете фитили с дебелина около 1,5 сантиметър. Нарежете ги на парчета с дължина 2 см. 
  • 7. Всяко парче прокарайте по дължина през роговете на вилицата, така че по тестото да се оформят линии от прибора. 
  • 8. Сложете ги да се сварят за 5-7 минути във вряща, подсолена вода.